Νέα δεδομένα αναμένεται να δημιουργηθούν για την Κύπρο, αλλά και για τη χώρα μας, με βάση τα όσα εξετάζει να ζητήσει από την Αθήνα το προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας.
Δεδομένα, που θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις, τόσο στα ελληνικά δημοσιονομικά, όσο και στο τραπεζικό σύστημα των δύο χωρών.
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του news.gr από τη Μεγαλόνησο, ο Νίκος Αναστασιάδης εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Αθήνα την επιστροφή ποσού, που φτάνει έως και τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για μέρος από το σύνολο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν δοθεί από τον ELA στις κυπριακές τράπεζες, και τα οποία κατευθύνθηκαν στα εν Ελλάδι υποκαταστήματα της Λαϊκής και της Κύπρου.
Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, η Λευκωσία θα ζητήσει τα χρήματα αυτά από τα ποσά, που έχουν δοθεί στη χώρα μας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, εξετάζεται το αίτημα να αφορά όχι σε όλο το ποσό, αλλά περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως είναι φυσικό, αν ο Αναστασιάδης προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες και στην τύχη των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας, που ήδη έχουν περάσει υπό τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το news.gr, η πρόταση αυτή έχει πέσει στο τραπέζι από έμπειρους οικονομολόγους και ανθρώπους της αγοράς, με τους οποίους συνομιλεί τακτικά - σε συμβουλευτικό επίπεδο - ο Κύπριος πρόεδρος.
Ο υπουργός υγείας της Κύπρου, Πέτρος Πετρίδης, μιλώντας στο news.gr, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση : "Ας το αφήσουμε εδώ το θέμα. Δεν θέλω να επεκταθώ", δήλωσε, προσθέτοντας με νόημα ότι "τα 7,2 δισ. ευρώ, που έχουμε δώσει από τον ELA στα εν Ελλάδι υποκαταστήματα, είναι ήδη πολλά". Ο κύριος Πετρίδης επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες ότι το προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας αναζητεί την άκρη του νήματος στο θέμα του κουρέματος των καταθέσεων και των κινήσεων του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στο διάστημα μεταξύ των δύο Eurogroup, δηλαδή μεταξύ 15 και 25 Μαρτίου, λέγοντας ότι "γίνεται διερεύνηση για να έχουμε μια σωστή εικόνα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο... για το τι συνέβη εκείνες τις μέρες με τις αποφάσεις για τις αποκοπές)".
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στις 21 Μαρτίου, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, είχε δηλώσει πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, είχε απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Κύπρου για επιστροφή περίπου 2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.
Οι πληροφορίες ανεβάζουν τα συνολικά χρήματα που χρειάζεται η Κύπρος στα 23 δισ. ευρώ, ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι το πακέτο δεν αλλάζει και θα μείνει στα 10 δισ. ευρώ. Το Eurogroup αναμένεται να καταλήξει σήμερα σε πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο της Κύπρου. Ζητούμενο είναι ο τελικός προσδιορισμός του πακέτου στήριξης, με την Κομισιόν να ανεβάζει τις ανάγκες της Κύπρου στα 23 δισ. ευρώ. ΕΕ και ΔΝΤ επιμένουν ότι η δική τους συμβολή θα παραμείνει στα 10 δισ. ευρώ και ότι η Κύπρος θα πρέπει να καλύψει τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα επιπλέον λεφτά από τους Ευρωπαίους φέρεται να ζητάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Συγκεκριμένα απευθύνει επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ θα απαντήσει και στην επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.
Οι επιστολές θα αναφέρονται στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου, με την παραχώρηση επιπλέον βοήθειας.
Βέβαια η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη αφού παρά τις δηλώσεις Αναστασιάδη, Κύπριος διπλωμάτης δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι η Κύπρος δεν ζητάει επιπλέον χρήματα... "Δεν ζητούμε επιπλέον χρήματα, αλλά μια ενισχυμένη βοήθεια από την task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο κύπριος διπλωμάτης.