Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα έχει, από οικονομικής άποψης, πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, αρχίζοντας από την παραγωγή τροφίμων και φτάνοντας μέχρι την παραγωγή ενέργειας, εκφράζει ο Αυστριακός επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε" (Die Presse).
Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει πραγματικός εξαγωγέας ενέργειας, ενώ μεγάλο είναι το δυναμικό στον ποιοτικό τουρισμό, παρατηρεί στη συνέντευξή του στην "Ντι Πρέσε" ο Γιοχάνες Χαν. Συμπληρώνει, παράλληλα, πως για να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητές της, η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, για παράδειγμα τη δημιουργία ενός αξιόπιστου κτηματολογίου.
Στη συνέντευξή του- η οποία περιστρέφεται, κυρίως, γύρω από το τραπεζικό απόρρητο και το τέλος των φορολογικών παραδείσων- ο Γιοχάνες Χαν, αναφερόμενος στην Κύπρο, επισημαίνει πως τα προβλήματα των επί μέρους χωρών έχουν διαφορετικές αιτίες και για τον λόγο αυτόν πρέπει να είναι διαφορετική η αντιμετώπισή τους.
Όπως σημειώνει, στην περίπτωση της Κύπρου είχε τεθεί το θέμα της δικής της συνεισφοράς και η ίδια πρότεινε κατόπιν τη συμμετοχή των πελατών των τραπεζών και θα πρέπει να καταστεί σαφές πως πρόκειται για μια μόνον εφάπαξ φορολογία και όχι μια επίθεση στις εγγυημένες καταθέσεις.
Σε σχέση με την επίκαιρη συζήτηση για άρση του τραπεζικού απορρήτου στην Αυστρία, ο Ευρωπαίος επίτροπος διευκρινίζει πως αυτή δεν αφορά τους Αυστριακούς καταθέτες, αλλά τους λογαριασμούς αλλοδαπών πελατών στην Αυστρία και εδώ, θα πρέπει να προχωρήσουν οι συζητήσεις.
Σημειώνοντας πως η Αυστρία παρέχει ήδη πληροφορίες όταν υπάρχουν αιτιολογημένα αιτήματα παροχής δικαστικής συνδρομής, ο Γιοχάνες Χαν επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο της καταπολέμησης "μαύρου" χρήματος, δεν πρόκειται μόνον για το τραπεζικό απόρρητο αλλά για τους φορολογικούς παραδείσους, για αυτό και θα μπορούσαν να συμβάλουν και κάποιες άλλες χώρες σε αυτή την κατεύθυνση και η Αυστρία θα μπορούσε να ζητήσει να συζητηθεί αυτό το θέμα.