Παγώνει το deal Εθνικής – Eurobank

Στο πάγωμα της διαδικασίας συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank κατέληξαν - σύμφωνα με πληροφορίες - τελικά οι διαπραγματεύσεις των δανειστών μας με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν τελικά σε ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η Eurobank θα αποτελέσει τον τέταρτο πυλώνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η εξέλιξη αυτή θα καθορίσει και τις όποιες αποφάσεις για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton Bank.

Το θέμα προέκυψε από τις ενστάσεις, που προέβαλε η τρόικα σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας ενιαίας τράπεζας, καθώς και το ύψος των κεφαλαίων, που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου και παρά το γεγονός ότι - από ελληνικής πλευράς - υπήρχαν διαρροές το απόγευμα ότι κάμπτονται οι αντιρρήσεις των δανειστών μας. 

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι από αυτή τη εξέλιξη δεν επηρεάζεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών, ούτε υπάρχει θέμα για την ασφάλεια των κατεθέσεών τους. 

Επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Ελλάδος

Με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει ότι η διαδικασία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) συνεχίζεται κανονικά, η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει το πάγωμα του deal. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου. 
 
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
 
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος".
 
Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η τύχη Εθνικής-Eurobank
 
Οι Διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου .

Αυτό σημαίνει ότι θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο και θα αποφασίσει για την μελλοντική τους πορεία, δηλαδή αν θα κινηθούν αυτόνομα ή θα συγχωνευθούν με μικρότερες τράπεζες. 

Σημειώνεται πως οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζονται σε 9,7 δισ. ευρώ και της Eurobankσε 6,5 δισ. ευρώ. 

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες και ότι οι αποφάσεις για τις τράπεζες δεν σημαίνουν ουδεμία παραπάνω επιβάρυνση ούτε λήψη νέων μέτρων.