Μπαγί: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω “βέτο” τρόικας για Εθνική – Eurobank

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι από πλευράς τρόικας έχει τεθεί κάποιου είδος "βέτο" στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank.

Σημείωσε ωστόσο ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.

"Όταν πρόκειται για μία χώρα που δέχεται οικονομική βοήθεια, φυσικά και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αυτό δε θα έχει επίδραση στο επίπεδο του ελλείμματος και του χρέους της συγκεκριμένης χώρας", τόνισε ο Μπαγί αναφερόμενος στο deal, και συνέχισε: "Πρέπει να πάμε πέρα από την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τις συγχωνεύσεις και πρέπει επίσης να ενσωματώσουμε την πιθανή επίδραση στο δημόσιο έλλειμμα ή το δημόσιο χρέος".

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ του news.gr την ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank ζήτησε χθες η τρόικα από την Κυβέρνηση.

Στην πρώτη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με  τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα μετά το Μάρτιο η συζήτηση δεν εστιάσθηκε στα δημόσια οικονομικά και στο σίριαλ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αλλά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συγκεκριμένα στη σύμπραξη Εθνικής - Eurobank.

Υπενθυμίζεται ότι το news.gr είχε γράψει από την 1η Απριλίου για την επικείμενη εμπλοκή στο deal των δύο τραπεζών λόγω τρόικας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε μεταδώσει εσφαλμένα πως "ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε σήμερα ότι από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδος "βέτο" στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank".