Θετικό το ισοζύγιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ταμειακό πλεόνασμα ύψους 362,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζει το πρώτο δίμηνο του 2013 ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της Αυτοδιοίκησης.

Με δεδομένο ότι οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν μειωθεί σημαντικά (-12%), το εν λόγω πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στην βελτίωση των ιδίων εσόδων και συγκεκριμένα των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, φόρους, λοιπά τέλη, δικαιώματα, παροχή υπηρεσιών).

Αναφορικά με τις δαπάνες, σημειώνεται μείωση της τάξης του 13% σε σύγκριση με το α΄ δίμηνο του 2012. Πιο αναλυτικά, για το μήνα Φεβρουάριο του 2013 το πλεόνασμα ανέρχεται στα 180,1 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται η καλή πορεία των εσόδων και η συγκράτηση των δαπανών στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2013-2016.

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, επεσήμανε πως το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό οφείλεται στον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, τον περιορισμό στις σπατάλες και την ενίσχυση των εσόδων των δήμων από πηγές πλην του κράτους, ενώ παράλληλα ενισχύεται η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Στόχος, όπως τόνισε ο Υπ. Εσωτερικών, είναι η παράκαμψη του παραδοσιακού κρατικού μοντέλου και η απόδοση μεγαλύτερης αυτονομίας στην αυτοδιοίκηση.