Στη σταθερότητα των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις, κυρίως λόγω των παρατεταμένων επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αλλά και των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην Ευρωζώνη. Οι κίνδυνοι των αντισυμβαλλομένων και η έκθεσή τους από τις τράπεζες έχουν καταστεί πηγές αυξημένης ανησυχίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ως εκ τούτου αναμένεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι πιο διαφανείς ως προς το προφίλ κινδύνου τους. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας της Ernst & Young "Successful corporate banking: Focus on fundamentals".
Σύμφωνα με την έρευνα, παρά το γεγονός ότι το 63% των στελεχών επιχειρήσεων δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες που δέχονται από τις βασικές τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, αμφισβητούν, ωστόσο, την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους, σε 11 από τα 16 βασικά κριτήρια απόδοσής τους.
Οι επιχειρήσεις θέλουν να κατανοήσουν τα προφίλ κινδύνου των τραπεζών αλλά δεν διαθέτουν βασικές πληροφορίες.
Λιγότεροι από το ήμισυ των ερωτηθέντων (43%) είναι πεπεισμένοι ότι οι τράπεζές τους είναι σταθερές και λειτουργούν με ασφάλεια εντός των παραμέτρων κινδύνου των εταιρειών τους. Αν και το 69% θεωρούν σημαντική τη θέση και τη διαφάνεια της τράπεζάς τους ως προς τους κινδύνους, τη ρευστότητα και τα κεφάλαια και τη συγκέντρωση του χαρτοφυλακίου, μόνο το 27% αναφέρουν ότι οι τράπεζές τους φέρονται διατεθειμένες να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες μαζί τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 63% των στελεχών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δεν έχει μέχρι στιγμής επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις τους με τις τράπεζες. Όμως υπήρχε μια διάχυτη ανησυχία ότι πιθανώς να τους επιβληθούν αλλαγές καθώς οι τράπεζες θα αξιολογούσαν την κερδοφορία ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Προκειμένου να προστατευτούν, οι εταιρικοί πελάτες, προχωρούν σε μια σειρά από κινήσεις οι οποίες:
- Βασίζονται λιγότερο στα τραπεζικά ομόλογα α΄ διαβάθμισης για μελλοντικές πηγές χρηματοδότησης.
- Στρέφονται συχνότερα προς τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.
- Κατανέμουν τις τραπεζικές τους εργασίες μεταξύ μιας βασικής ομάδας μεγάλων τραπεζών που δεν είναι συστημικά σημαντικές και ισχυρών περιφερειακών παικτών.
Σημειώνεται ότι ποσοστό 70% των εταιρικών πελατών που ερωτήθηκαν χρησιμοποιούν περισσότερες από πέντε τράπεζες.
Οι εταιρικοί πελάτες των τραπεζών στη συντριπτική τους πλειοψηφία προτείνουν οι τράπεζες να επικεντρώνονται στα άυλα στοιχεία της διαχείρισης σχέσεων έναντι συγκεκριμένων παραγόντων, όπως το κόστος, τα προϊόντα και η τεχνολογία για τη βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών τους. Η συντριπτική πλειοψηφία (89%) των ερωτηθέντων ψήφισαν την ποιότητα των υπηρεσιών ως το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή και τη διατήρηση της συνεργασίας με τις βασικές τους τράπεζες.
Τα εταιρικά στελέχη θεωρούν την βασική ομάδα των τραπεζών τους ως "σκεπτόμενους εταίρους" δηλαδή ως πηγή καινοτόμων ιδεών και ως παρόχους πιστωτικής καθοδήγησης. Ενώ αποδίδεται μεγάλη σημασία στις υπηρεσίες αυτές, το 56% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη συνεργασία με τις τράπεζες είναι η έλλειψη συνέπειας και ποιότητας των υπηρεσιών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Η δεύτερη και τρίτη κατά σειρά σημαντικότερες προκλήσεις ήταν οι ξεπερασμένες μέθοδοι και συστήματα (35%) καθώς και η γραφειοκρατία (30%).
Για να τονίσουν περαιτέρω την ανάγκη για παγκόσμια ευθυγράμμιση και επικοινωνία, πολλοί εταιρικοί πελάτες αναμένουν από τις τράπεζές τους να παρέχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες απευθείας και όχι μέσω ενός δικτύου συνεργατών.