Οι διαφορές μεταξύ των επιτοκίων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης για τραπεζικά δάνεια έφθασαν σε επίπεδο - ρεκόρ τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που αναφέρεται σε στοιχεία του χρηματοπιστωτικού οίκου Goldman Sachs.
Η διεύρυνση των διαφορών στο κόστος δανεισμού υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν αποτρέψει μεν τη διάσπαση της Ευρωζώνης, αλλά απέτυχαν να βελτιώσουν τις προβληματικές πιστωτικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος του Νότου της Ευρωζώνης, σημειώνουν οι Financial Times.
Από τα μέσα του 2012, η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των 10ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων και του αντίστοιχοι γερμανικού τίτλου μειώθηκε σημαντικά. Ο δείκτης απόκλισης των επιτοκίων για μία σειρά επιχειρηματικών δανείων, που καταρτίζει η Goldman Sachs, μειώθηκε επίσης αρχικά. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο δείκτης αυξήθηκε εκ νέου και έφθασε στο επίπεδο - ρεκόρ των 3,7 ποσοστιαίων μονάδων τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις στη Νότια Ευρώπη πληρώνουν σημαντικά υψηλότερα επιτόκια από τους ανταγωνιστές τους στο Βορρά.
"Ο κατακερματισμός της αγοράς (σ.σ.: της Ευρωζώνης) παραμένει, οι αποκλίσεις στα επιτόκια χορηγήσεων επιμένουν και, ως αποτέλεσμα, οι άμεσες προοπτικές ανάπτυξης στην περιφέρεια είναι δυσοίωνες", δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Χιου Πιλ, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της Goldman Sachs, σημειώνει το δημοσίευμα, θα απογοητεύσουν τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της την Πέμπτη. Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ για να διασφαλίσει ότι τα χαμηλά επιτόκιά της θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα επιτόκια τραπεζικών χορηγήσεων, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, προσθέτει το δημοσίευμα.