Γιατί η τρόικα θέλει να χαλάσει το deal Εθνικής – Eurobank

Να τινάξει στον αέρα το deal της Εθνικής τράπεζας με τη Eurobank θέλει η τρόικα προκειμένου να μπορούν να πουληθούν οι δυο τράπεζες σε χαμηλές τιμές!

Τις τελευταίες μέρες ένα σκληρό πόκερ είναι σε εξέλιξη καθώς η τρόικα, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει στο σχέδιο συγχώνευσης, πλέον φέρεται να εκφράζει αντιρρήσεις και απειλεί να χαλάσει τη συμφωνία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης αντιδρούν, ενώ κύκλοι της τράπεζας διαμηνύουν ότι η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη και οι συνέργειες από τη συγχώνευση πάρα πολύ μεγάλες.

Η τρόικα δεν θέλει τη συμφωνία καθώς εκτιμά ότι η νέα τράπεζα θα είναι μεγάλη σε μέγεθος και θα είναι δύσκολο να πωληθεί στη συνέχεια. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για κρυφή ατζέντα προκειμένου να πωληθεί η Εθνική Τράπεζα φτηνά μόλις παρέλθει η τριετία κατά την οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει τις μετοχές της.

Το σχέδιο των δανειστών είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν ο δύο τράπεζες χωριστά, με ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να είναι πιο εύκολη η πώλησή τους.