Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση από το γεγονός ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ πηγαίνει όλο και πιο πίσω. Με δεδομένο πως επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η συμφωνία για το πακέτο μέτρων να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να πάρει το δρόμο για ψήφιση στη Βουλή, η αποχώρηση των επικεφαλής της τρόικας χωρίς να έχουν πει το ναι για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις κάθε άλλο παρά θετική θεωρείται.
Και αυτό γιατί η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών μας σε πέντε ημέρες δεν εξασφαλίζει την επίτευξη συμφωνίας και την ψήφιση των μέτρων μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Το Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζει την τρόικα αδιάλλακτη σε συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα στη διασφάλιση συγκεκριμένων ποσών μέσω απόλυτα εφικτών - κατά τους δανειστές μας - μέτρων και όχι μέσω γενικόλογων αναφορών όπως η μείωση της φοροδιαφυγής.
Η αλήθεια είναι πως για ακόμα μια φορά η ελληνική πλευρά παρουσιάζεται χωρίς ισχυρή πολιτική βούληση για να πάρει συγκεκριμένα μέτρα και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα και όχι στις γνωστές οριζόντιες περικοπές. Σημαντικό ρόλο στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα παίξει η αποδοχή ή όχι από πλευράς τρόικας των ρητρών απόκλισης. Δηλαδή της παρουσίασης στο πακέτο μέτρων ισοδύναμων παρεμβάσεων σε περίπτωση που οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δε αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Αποφάσεις στη Σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου
Με βάση όλα αυτά, όλα δείχνουν πως πηγαίνουν - σε ότι αφορά τις οριστικές αποφάσεις - στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Εκεί αναμένεται να συζητηθεί και επισήμως το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση της εφαρμογής του μνημονίου. Την κατεύθυνση των τελικών αποφάσεων των Ευρωπαίων εταίρων μας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και οι εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία και το τι είδους λύση θα δοθεί στα προβλήματα αυτών των χωρών. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως επιδιώκουν με κάθε τρόπο όλες αυτές οι εκκρεμότητες - δηλαδή η εκταμίευση της δόσης και το θέμα της επιμήκυνσης - να έχουν κλείσει μέσα στον Οκτώβρη και σε καμία περίπτωση μετά τις αμερικανικές εκλογές, όπως φαίνεται να επιθυμούν οι επιτελείς του προέδρου Ομπάμα.
Νεκτάριος Β. Νώτης