Μέσω e-mail σχεδιάζουν τη φορολογική πολιτική

Με τα έσοδα να βρίσκονται σε χαμηλή πτήση καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και την ώρα που έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, το υπουργείο οικονομικών ζητάει προτάσεις μέσω... e-mail.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αναμόρφωσης του Φορολογικού Συστήματος στην οποία προεδρεύει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, κάλεσε τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς να υποβάλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] τις προτάσεις τους...

Το υπουργείο οικονομικών για μια σειρά από σοβαρά θέματα που αφορούν όλη την αγορά, όπως είναι η απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η Σύνταξη Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και η θέσπιση πρόσθετων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής αρκείται να ζητήσει απλά είναι mail από τους φορείς που εκπροσωπούν ολόκληρη την αγορά.

Σημειώνεται ότι υπήρχαν έντονες αντιδράσεις φορέων για τον αποκλεισμό τους από το διάλογο, ωστόσο φαίνεται ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη για ουσιαστική διαβούλευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος έχει ζητήσει να συμπεριλάβει η κυβέρνηση τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων στη σύνθεση της επιτροπής για την κατάρτιση του νέου φορολογικού, εκείνης για την κατάρτιση του 10ετούς Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, καθώς και σε κάθε άλλη επιτροπή για θέματα οικονομίας.

Αφορμή γι αυτή την τοποθέτηση ήταν η τακτική που ακολουθεί ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποκλείοντας τους εκπροσώπους της αγοράς από τη διαβούλευση για την κατάρτιση σχεδίων νόμων που αφορούν μείζονα ζητήματα για την ελληνική οικονομία και την αγορά.

Την έντονη διαμαρτυρία του για τη μη πρόσκληση συμμετοχής στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος εξέφρασε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, η διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ).

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Γιώργος Κυδωνάκης, ως οικονομικός σύμβουλός της Πολιτείας ,έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την επεξεργασία θέσεων για το φορολογικό σύστημα και την μελέτη των αιτίων που δημιούργησαν την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.