Credit Suisse: Συρρίκνωση 1% του ελληνικού ΑΕΠ λόγω Κύπρου

Δε θα μείνει ανεπηρέαστη από την κρίση στην Κύπρο η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, αν και ο αντίκτυπος δε θα είναι εξαιρετικά βαρύς, εκτός και αν σημειωθεί και στην Ελλάδα ένα “bank run”.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, οι εξελίξεις στην Κύπρο θα επηρεάσουν το ελληνικό ΑΕΠ σε ποσοστό πιθανότατα μικρότερο του 1%, που όμως είναι πιθανό να καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Το πρόβλημα, ωστόσο, θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω αν το “κούρεμα” καταθέσεων στην Κύπρο προκαλούσε ένα “ντόμινο” απόσυρσης καταθέσεων και από τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας την πίεση στο ελληνικό ΑΕΠ.

Όμως η Credit Suisse κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις ενδεχόμενες πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις που ενέχει η κρίση στην Κύπρο, επισημαίνοντας πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης και να ενισχυθούν τα “λαϊκίστικα κόμματα της αντιπολίτευσης”, όπως χαρακτηρίζονται”, δυσχεραίνοντας την εφαρμογή του προγράμματος.