Έως και 15% η πτώση στα ενοίκια σε όλη την Ελλάδα

Σημαντική πτώση σημείωσαν οι τιμές των ενοικίων κατοικιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της REMAX.

Αναλυτικότερα, η πτώση των ενοικίων υπολογίζεται στο 14-15% πανελλαδικά, ενώ στη Θεσσαλονίκη κινείται μεταξύ 16 και 22% κατά μέσο όρο. Στην Αττική η πτώση εκτιμάται στο 12-13% και στην περιφέρεια στο 14-17%.

Οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αττική κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 5 ευρώ έως λίγο πάνω από 7 ευρώ, με κατώτατη τιμή ανά τ.μ. 3 ευρώ στα Καμίνια τη Νεάπολη και τα Εξάρχεια και ανώτατη τα 11 ευρώ στην Εκάλη και το Παλαιό Ψυχικό.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι μέσες τιμές κυμαίνονται από 3,5 έως 5 ευρώ, με τις χαμηλότερες, γύρω στα 2 ευρώ, να παρατηρούνται στις Δυτικές Συνοικίες (Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη, Εύοσμος, Κορδελιό, Ηλιούπολη, Πολίχνη) και τις υψηλότερες, που αγγίζουν τα 10 ευρώ, στην Παλιά Παραλία.

Στην επαρχία οι τιμές κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 3 ευρώ έως 4,5 ευρώ. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στη Λαμία, στα 2 ευρώ, και οι υψηλότερες στην Καλαμάτα, με 7 ευρώ.

Όσο για το προφίλ του υποψήφιου ακινήτου προς ενοικίαση, η έρευνα καταλήγει στα εξής χαρακτηριστικά:

Είναι στην πλειοψηφία τους διαμερίσματα (με εξαίρεση κάποιες ακριβές περιοχές της Αττικής, όπου ζητούνται μεζονέτες ή μονοκατοικίες).

Είναι σχετικά νέα σε ηλικία (νεόδμητα και έως 10-15 ετών) και αποτελούνται από δύο ή τρία υπνοδωμάτια (εκτός κάποιων περιοχών στα βόρεια προάστια της Αττικής, όπου ζητούνται μεγαλύτερα).

Το εμβαδόν τους κυμαίνεται από 70 έως 100 τ.μ. (εξαιρούνται και πάλι οι περιοχές των βορείων προαστίων).

Το ύψος του μισθώματος δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ (εκτός κάποιων περιοχών όπου φτάνουν στα 1.000 με 1.200 ευρώ το ανώτατο).

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο, αυτά είναι η αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου (στις περιοχές όπου αυτό υπάρχει) σε ποσοστό 76%, η ηλικία του ακινήτου (σε ποσοστό 59% ευνοούνται τα νέα ακίνητα), η θέση του ακινήτου (σε ποσοστό 53%), η ύπαρξη θέσης στάθμευσης (47%). η γενική κατάσταση του ακινήτου (35%), η ύπαρξη τζακιού (29%), ο όροφος και η θέα (με ποσοστό 24%).