Δεν αποκλείσουν ακόμα και την κατάρρευση του κυπριακού ΑΕΠ οι αναλυτές του Οpen Europe, ενώ οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο δανεισμός από την ευρωζώνη θα αυξήσει σε μη-βιώσιμα επίπεδα το χρέος της χώρας, ενώ η λιτότητα που θα το συνοδεύει να αυξήσει την ανεργία και θα προκαλέσει κοινωνική ένταση.
“Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η Κύπρος να γίνει μια οικονομία ζόμπι – εξαρτημένη από τη χρηματοδότηση της ευρωζώνης και της κεντρικής τράπεζας, με λίγες ελπίδες ανάπτυξης”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση του Open Europe. Σημειώνεται παράλληλα ότι η Κύπρος θα παραμείνει στην άκρη της ευρωζώνης ενώ αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των μελών της, την ώρα που η Γερμανία, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ φαίνεται ότι είναι πια αποφασισμένοι να προσεγγίζουν με πιο ριζοσπαστικό τρόπο την κρίση.
Συγκεκριμένα για τη σημασία της συμφωνίας για την Ευρώπη το Open Europe επισημαίνει ότι “για ακόμα μία φορά παρακάμφθηκε η δημοκρατική διαδικασία για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία”.
Στο ίδιο πλαίσιο επισημαίνεται η αλλαγή στη στάση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την πρώτη να δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι διατεθειμένη να πληρώνει για διασώσεις χωρίς συμμετοχή της χώρας που αντιμετωπίζει προβλήματα και τη δεύτερη να ενδύεται έναν πολιτικό ρόλο πιέζοντας προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τίθεται επίσης το ερώτημα κατά πόσο επίκειται διάλυση του σχήματος της τρόικα, καθώς υπήρξαν αυτή την εβδομάδα αναφορές για τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όσο για την Κύπρο, το βρετανικό ινστιτούτο προβλέπει πολιτική αναταραχή και σημαντική αύξηση της ανεργίας, πιθανή κατάρρευση του επιπέδου διαβίωσης και της ευρύτερης οικονομίας και ενδεχόμενη δυσκολία στην άρση των περιορισμών της κίνηση κεφαλαίων. Τέλος, το Open Europe εκτιμά ότι λόγω της αναμενόμενης μείωσης του κυπριακού ΑΕΠ το χρέος της χώρας δε θα είναι βιώσιμο όπως υπολογίζεται. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι με τη διάσωση των 10 δισ. ευρώ το κυπριακό χρέος θα ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ. Μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος, θα ανεβάσει το χρέος στο 148% επί του ΑΕΠ.
Στα θετικά το Open Europe περιλαμβάνει το γεγονός ότι υπήρξε έστω αυτή η συμφωνία, ότι προκύπτει μία μείωση στο επίπεδο ηθικού κινδύνου με την προστασία των μικροκαταθετών και ότι αποκαθίσταται η πιστωτική τάξη με το bail in ομολογιούχων και μετόχων.