Ρόλο αποστειρωτή στη διαχείριση της κυπριακής κρίσης φαίνεται πως διαδραματίζει η Ελλάδα, καθώς η επιχειρούμενη απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών ελαχιστοποιεί τους κινδύνους διάχυσης της κρίσης εκτός Κύπρου.
Πάντως, μέχρι και αυτή την ώρα η συμφωνία των κυπριακών αρχών με την Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει κλείσει γιατί τέθηκαν πρόσθετες απαιτήσεις από το ελληνικό ίδρυμα που δεν έγιναν αποδεκτές από την κυπριακή πλευρά. Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις συνδέει το κλείσιμο της συμφωνίας με τις αποφάσεις του Eurogroup και στο οποίο θα αποσαφηνισθούν ζητήματα σχετικά με τη ρευστότητα που έχει χορηγηθεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και στις θυγατρικές των Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή.
Σύμφωνα με ανώτατη τραπεζική πηγή, όλα τα ελληνικά assets των κυπριακών τραπεζών θα περάσουν στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς αυτό είναι κάτι που ζητά η τρόικα και με το οποίον συμφωνούν και η ελληνική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Πρόκειται για το σύνολο των δραστηριοτήτων των Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα στην Ελλάδα.
Πάντως, Κύπριοι αξιωματούχοι και οικονομολόγοι επικρίνουν τις κυπριακές αρχές ότι με την απόφαση καθιστούν την Κύπρο μη συστημική ενώ αφήνουν άθικτους τους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών στην Ελλάδα, παρά το ότι τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών οφείλονται κυρίως στις ελληνικές τους εργασίες. Έτσι, άρχισαν να επικρατούν στην Κύπρο δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την αποσύνδεση του κυπριακού συστήματος από το ελληνικό.