Μειώνεται κατά 50% το κόστος εγγραφής ακίνητης περιουσίας

Περιθώριο τριών μηνών έχει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει πρόσθετα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος εγγραφής των ακινήτων στο μισό.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, έως τον Ιούνιο 2013 το αργότερο η Κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει κατά 50% το κόστος εγγραφής ακίνητης περιουσίας, όπως μετράται από τον υπο-δείκτη Registering Property της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα αποτελέσματα δε θα εξεταστούν στην έκδοση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2014 το Νοέμβριο.

Ήδη τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος έχουν έλθει σε συνεννόηση με υποθηκοφύλακες και συμβολαιογράφους προκειμένου να εξετάσουν τις αλλαγές που θα πρέπει να επέλθουν στο σύστημα. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο αριθμός των νομικών διαδικασιών, ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών, αλλά και το κόστος εγγραφής ως ποσοστό της αξίας του ακινήτου.

Στην Ελλάδα ο μέσος αριθμός γραφειοκρατικών διαδικασιών για την εγγραφή ανέρχεται σε 12 όταν στο ΟΟΣΑ είναι 4,7, ενώ το κόστος ανέρχεται στο 13,7% της αξίας του ακινήτου, όταν στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ δεν ξεπερνά το 4,8%.

Ενδεικτικά, στην Σλοβακία που πρόσφατα αναμόρφωσε το σύστημα εγγραφής, περιόρισε τον αριθμό των πράξεων σε 3, ενώ και η  χρηματική επιβάρυνση αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% της αξίας του ακινήτου. Στην Ολλανδία η εγγραφή μπορεί να γίνεται on line, με κόστος εγγραφής που δεν ξεπερνάει το 6,2% της αξίας του ακινήτου, ενώ μπορεί επίσης να ελεγχθούν τα αρχεία ιδιοκτησίας on line από το 1832.