Στουρνάρας: Άμεσα απόφαση, δεν υπάρχει χρόνος

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζοντας τις αποφάσεις της διατύπωσε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η πρέπει άμεσα να υπάρξει απόφαση στην Κύπρο, καθώς δεν υπάρχει χρόνος.
 
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμα ότι ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο σε περίπτωση που χρειαστεί να απορροφηθούν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. "Δίνουμε στην Κύπρο μεγαλύτερη ευελιξία για να αποφασίσει, αλλά δεν μπορώ να σας πω άλλα, διότι αφορούν την Κύπρο", τόνισε.

Ερωτηθείς αν επιμένει στην εισήγησή του για επέκταση του ειδικού τέλους ακινήτων και το 2013, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: "Για λόγους ρεαλισμού, ναι". Εξέφρασε ακόμα την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει λύση σε όλα τα θέματα, και σε αυτά που αφορούν στον κ. Μανιτάκη, και ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές Απριλίου, όταν και επιστρέφει στην Αθήνα η Τρόικα.

Εξάλλου, την ανάγκη να παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατόν από την κυπριακή πλευρά ένα σχέδιο Β, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομάδα 20 φοιτητών MBA του Columbia Business School, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο.

Στη συνάντηση με τους φοιτητές, που έλαβε χώρα στο υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση, που αφορούσε θέματα της τρέχουσας οικονομικής επικαιρότητας, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της Κύπρου. Ταυτόχρονα, ο υπουργός ενημέρωσε τους φοιτητές για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάγκη δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

“Το σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα έχει μπει σε τροχιά. Έχουμε διανύσει τα 2/3 της διαδρομής, είμαστε κοντά στον στόχο. Σε έναν μαραθώνιο, όμως, τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα δύσκολα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, είπε ότι όποιο και εάν είναι αυτό δε θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα προς το χειρότερο.