Ασκήσεις ελέγχου κεφαλαιακών ελέγχων τρέχει η ΕΕ σε συνεργασία με τις κυπριακές, αλλά και τις ελληνικές αρχές. Την ίδια στιγμή παραμένει αμφίβολο το εάν οι Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα θα ανοίξουν έως και τις 26 Μαρτίου, ενώ νεφελώδες παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ το εναλλακτικό σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσεως, αν και η Ευρωζώνη αναμένει μία "αντιπρόταση" από τις κυπριακές αρχές.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αμέσως μετά από την απόφαση της κυπριακής Εθνοσυνελεύσεως να απορρίψει την προτεινόμενη διάσωση που συμφωνήθηκε στο Eurogroup επιβεβαίωσε την δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα όταν αυτά επαναλειτουργήσουν εντός των υφιστάμενων κανονισμών.
Πάντως, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός ότι οι Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα παραμένουν κλειστές και εκτιμάται πως όταν ανοίξουν - ενδεχομένως στις 26 Μαρτίου- θα υπάρξει μεγάλη εκροή καταθέσεων. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενδέχεται τις πρώτες μέρες οι εκροές των καταθέσεων να αγγίξουν το 10% ( 7 δισ. ευρώ).
Για τον λόγο αυτό οι κυπριακές Αρχές συνεργάζονται με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης τα οποία περιλαμβάνουν και μέτρα κεφαλαιακών ελέγχων (επιβολή ορίων στις καθημερινές αναλήψεις, στα χρήματα που μπορούν να αποσυρθούν ηλεκτρονικά, καθυστέρηση της εκκαθαρίσεως των συναλλαγών, εισαγωγή συνοριακών ελέγχων, κ.α.)
Οι γειτονικές δε χώρες έχουν λάβει οδηγίες να είναι σε ετοιμότητα για να αποστείλουν τραπεζογραμμάτια στην Κύπρο εφόσον προκύψει τέτοια ανάγκη.