Προβολές για το σωρευτικό δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 -2017 καταρτίζουν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία με την τρόικα προκειμένου να προσδιορίσουν τα δημοσιονομικά μέτρα της εν λόγω περιόδου. Παράλληλα, τα υπουργεία καταθέτουν προτάσεις στην τρόικα για το πώς θα καλυφθούν ενδεχόμενες τρύπες στον προϋπολογισμό 2013.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το σωρευτικό δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016 έχει προσδιορισθεί στα 2,7 δισ. ευρώ, ωστόσο οι τελικοί υπολογισμοί θα γίνουν στα τέλη Μάιου οπότε θα υπάρξει πληρέστερη εικόνα για την πορεία του εφετινού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο βάσεως που εξετάζουν υπουργείο Οικονομικών και τρόικα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των μακροοικονομικών εξελίξεων και προοπτικών των δημοσιονομικών μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων για τα δύο προηγούμενα έτη (2011 και 2012), των προβλέψεων για το τρέχον έτος (2013) και τα επόμενα τρία έτη (2014-2016). Στηρίζεται δε στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2012, ενώ λαμβάνονται υπ' όψη μόνο οι παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής που είχαν νομοθετηθεί έως και τον Δεκέμβριο του 2012, ανεξαρτήτως εάν αυτά αποδίδουν σε όλη την περίοδο προβλέψεων.
Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το 2013 υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικής απόκλισης (θα διαφανεί και από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα) και ήδη τα εμπλεκόμενα με την εφαρμογή του Μνημονίου υπουργεία καταθέτουν προτάσεις στην τρόικα για το πώς θα καλυφθούν οι σχετικές τρύπες στον προϋπολογισμό.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του υπουργείου Εργασίας το οποίο έχει καταθέσει στην τρόικα πρόταση για δημοσιονομική εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα προκύψει όφελος 420 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Αριάδνη, 200 εκατ. από το ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ), 80 εκατ. από την πάταξη στης εισφοροδιαφυγής και άλλα 100 εκατ. ευρώ από διάφορες παρεμβάσεις.