Διαφωνούν για το κόστος της ρύθμισης δανείων κυβέρνηση και τρόικα

Πιο κοντά σε συμφωνία φαίνεται πως βρίσκεται η τρόικα με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων, καθώς η σημερινή πενταμερής συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος διεξήχθη σε ελαφρώς καλύτερο κλίμα από αυτό που είχε καταγραφεί τις τελευταίες μέρες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια συμφωνία.

Γεγονός είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται την αναγκαιότητα μίας τέτοιας ρύθμισης, όμως διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα δημιουργήσει στις τράπεζες. Η τρόικα εκτιμά ότι το κόστος για τις τράπεζες μπορεί να φτάσει έως και τα τρία δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτό θα είναι μικρότερο τους ενός δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, για να δεχτεί η τρόικα μία τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες που θα εξασφαλίζουν ότι δε θα είναι εφικτή η κατάχρηση των ευνοϊκών διατάξεων της όποιας ρύθμισης.

Οι συναντήσεις με τα κλιμάκια της τρόικας θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία.

Εξάλλου, συνάντηση είχαν στο υπουργείο Εργασίας στελέχη των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, για το ζήτημα της νέας ρύθμισης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία, ενώ πηγές του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι το κλίμα της συνάντησης ήταν καλό και δεν απέκλειαν να υπάρξει νέα συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.