Δημοσίευμα σχετικά με τις διεκδικήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, φιλοξενεί στις σελίδες της σήμερα η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, παρουσιάζοντας το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Wall Street Journal σημειώνει ότι το σχέδιο της Ελλάδας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου διακινδυνεύει να επιδεινώσει τις σχέσεις με την τουρκική πλευρά, παρατηρώντας ότι η Ελλάδα προχωρά προσεκτικά, ώστε να αποφύγει την απευθείας σύγκρουση, και χρησιμοποιεί τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών για να ενισχύσει σταδιακά τη θέση της.
“Ο τελικός στόχος της Αθήνας είναι προφανής: Η Ελλάδα ελπίζει να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για την αποκλειστική χρήση μίας ζώνης 200 ναυτικών μιλίων γύρω από τη χώρα, βασίζοντας τα επιχειρήματά της στο γεγονός ότι έχει υπογράψει τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, αντίθετα με την Τουρκία”, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει εξάλλου το δημοσίευμα, το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων αξίας 100 δισ. δολαρίων, θα ελαφρύνει το βάρος από τα χρέη και η Ελλάδα θα καταστεί σημαντικό πάροχος ενέργειας για την Ευρώπη, που θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.
Από την πλευρά της, η Τουρκία, όπως επισημαίνει η WSJ, υποστηρίζει ότι τα ελληνικά επιχειρήματα δεν έχουν βάση στο διεθνή νόμο, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, υποστήριξε ότι τα θέματα ενέργειας δε θα πρέπει να αποτελούν πηγή εντάσεων για τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το επόμενο βήμα για την Ελλάδα, αναφέρει η WSJ, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, είναι ένα νέο υπόμνημα στον ΟΗΕ, που αυτή τη φορά θα καθορίζει τις ναυτικές συντεταγμένες της Ελλάδας, κίνηση που θα αποτελούσε προοίμιο για ανακήρυξη ΑΟΖ.