Έρευνα για τις δαπάνες Ανεξάρτητων Αρχών διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, με αφορμή πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που διαπιστώνει “σπατάλες” σε μισθοδοσίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η εισαγγελέας, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”, ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες που φέρουν το υπουργείο Οικονομικών να ελέγχει παράνομες καταβολές ποσών σε μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων. Η εισαγγελική έρευνα θα ξεκινήσει με την καταγγελλόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα επεκταθεί και σε άλλες Αρχές.
Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, στο πόρισμά του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού διατηρήθηκαν επί μακρόν υψηλές αποζημιώσεις σε μέλη της και δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που επιβάλλει την κατά το ήμισυ μείωσή τους. Το επίμαχο δημοσίευμα που έλαβε υπόψη της η εισαγγελία υποστηρίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών πλέον ζητά την επιστροφή μεγάλου μέρους των δαπανών αυτών ως ποσά “αχρεωστήτως καταβληθέντα”, καθώς η Αρχή δεν προέβη στις οριζόμενες από τους ειδικούς νόμους του 2010 και 2011 μειώσεις μισθών. Στις διαπιστώσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μάλιστα αναφέρεται ότι μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίζονται από το 2007 έως και το 2010 να παρίστανται σε περισσότερες από μία, αμειβόμενες, συνεδριάσεις ημερησίως, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν τις 150 ετησίως που ορίζει ο νόμος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εντοπίστηκε ημέρα που φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν επτά συνεδριάσεις. Το ποσό της αμοιβής για κάθε συνεδρίαση ήταν 300 ευρώ για τον πρόεδρο και 250 ευρώ για κάθε μέλος.
Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την Επιτροπή Ανταγωνισμού φέρονται να καταδεικνύουν ότι οι νόμοι για περικοπή των αποζημιώσεων στο ήμισυ ουσιαστικά εφαρμόστηκαν μετά τον Απρίλιο του 2011, ενώ ο πρόεδρός της, Δημ. Κυριτσάκης, τον Δεκέμβριο του 2011 ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο την ανάκληση των μειώσεων και την επιστροφή των αποζημιώσεων στα επίπεδα του 2009.
Εξάλλου, οι υπάλληλοι της Επιτροπής εμφανίζονται να αμείβονται κανονικά ακόμη και ημέρες που απεργούσαν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών έχει προσδιορίσει τα παράνομα ποσά που έλαβαν μέλη και υπάλληλοι της Επιτροπής και σκοπεύει να παρακρατεί το 10% των μισθών τους μέχρι να εξοφληθεί το ποσό, ενώ αντίστοιχη ρύθμιση έχει γίνει και σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης του οφειλέτη.