Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία παρουσίασε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο ΕΒΕΑ, κάνοντας λόγο για μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που θα εστιάζει στην ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, “ένα φορολογικό σύστημα – εργαλείο για την έξοδο από την σημερινή κρίση προς όφελος της κοινωνίας”, όπως το χαρακτήρισε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κρίση των δημόσιων οικονομικών δεν είναι κρίση δαπανών, όπως υποστηρίζει “ο κυρίαρχος πολιτικός και οικονομικός λόγος”, αλλά κρίση εσόδων, παραθέτοντας πίνακα στον οποίο καταγράφονταν οι δαπάνες στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στην Ευρωζώνη, και εμφανίζονταν λίγο χαμηλότερες από το μέσο όρο των κρατών της Ευρωζώνης.
Υποστήριξε ακόμα πως η βασική επιδίωξη του Μνημονίου είναι η καταστροφή του κοινωνικού κράτους και τόνισε πως “η εφαρμογή ενός κοινωνικά δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος,
είναι για την χώρα μας μια μεγάλη εκκρεμότητα δεκαετιών”.
Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας για μία μεταρρύθμιση που, όπως σημείωσε:
- Αντιμετωπίζει τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ
- Οργανώνει την έξοδο από την κρίση με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών
- Βάζει τέλος στην προκλητική φοροασυλία του πλούτου
- Δημιουργεί όρους ανεξαρτησίας για την οικονομική μας πολιτική
Κατόπιν, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες της φορολογικής μεταρρύθμισης, που είναι η δημιουργία Περιουσιολογίου, η οργάνωση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος και η επανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης, των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Όσον αφορά το Περιουσιολόγιο, σε αυτό θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των
φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό, κάτι που θα επιτρέψει τη θέσπιση ενός ενιαίου βασικού φόρου, επί του οποίου μπορούν στη συνέχεια να θεσπίζονται εκπτώσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις, με πρόνοια για
αποτροπή, σε κάθε περίπτωση, της διπλής φορολογίας.
Για το φορολογικό σύστημα, οι άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:
1. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα
2. Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα.
3. Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων.
4. Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.
5. Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην επανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι συντελεστές, τα κλιμάκια και η κατάργηση φοροαπαλλαγών αποδίδουν θεωρητικά έσοδα, που για να γίνουν πραγματικά πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η φοροδιαφυγή. “Πέραν της δικαιοσύνης που απαιτείται έτσι ώστε να μπορούν να εισπραχτούν οι φόροι, απαιτείται και η ικανότητα των μηχανισμών ελέγχου να εντοπίζουν τις παραβάσεις και να δημιουργούν συνθήκες πρόληψης της φοροδιαφυγής. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σήμερα καταρρέουν. Απαιτείται λοιπόν μία μεγάλη μεταρρύθμιση της οργάνωσης, από την είσπραξη, μέχρι τον έλεγχο και την επιβολή ή διευθέτηση προστίμων”, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε ακόμα πως η οργάνωση ενός αποτελεσματικού συστήματος δεν μπορεί να στηριχθεί στην υπερβολική αυθαίρετη εξουσία των μηχανισμών ελέγχου, και την προσφυγή στα δικαστήρια ως μέσου διευθέτησης, που αποτελούν χαρακτηριστικά του σημερινού συστήματος και συμβάλλουν σε φαινόμενα συναλλαγής, αλλά σε ένα καθολικό ηλεκτρονικό έλεγχο που εξάγει, με βάση καθορισμένα κριτήρια, ένα δείγμα περιπτώσεων ύποπτο για φοροδιαφυγή.