Οι θετικές εξελίξεις γύρω από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση συζητήθηκαν στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας, Κώστα Μουσουρούλη, Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσο Βολουδάκη.
Οι προτάσεις αναδιοργάνωσης και οι μεταρρυθμιστικές δράσεις που οριστικοποιήθηκαν στο Συμβούλιο αποδεικνύουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι ο δημόσιος τομέας αναπτύσσει την επιχειρησιακή ικανότητα να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών, διευκολύνοντάς τους σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους. Στόχος των μεταρρυθμιστικών δράσεων, επισημαίνεται, είναι ένα Δημόσιο πιο αποτελεσματικό, με λιτές οργανωτικές δομές, απλές διαδικασίες που θα ενισχύουν τη λογοδοσία, αυστηρό πλαίσιο ελέγχου της νομιμότητας αλλά και της αποτελεσματικότητας των δαπανώμενων δημοσιονομικών πόρων.
Στα έξι υπουργεία μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς που περιελήφθησαν στην αρχική περίμετρο αξιολόγησης, το ποσοστό μείωσης των δομών κυμαίνεται από 32% έως 50%. Πρόκειται για τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Μακεδονίας-Θράκης. Η μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης κυμαίνεται σε ποσοστό από 7% έως 16%, ενώ μακροπρόθεσμα και κατά τη φάση της υλοποίησης των μεταρρυθμιστικών δράσεων το έμμεσο δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να είναι υψηλότερο.
Οι μεταρρυθμιστικές δράσεις περιλαμβάνουν:
- Αναδιάρθρωση οργανικών δομών
- Ανασχεδιασμό επιχειρησιακών διαδικασιών με τη χρήση των εργαλείων της πληροφορικής
- Ανασχεδιασμό αποστολής και επιχειρησιακών αντικειμένων με σκοπό την βελτίωση της αποτελεσματικότητας.
- Ανάπτυξη και ενίσχυση συνεργασιών με φορείς όπως για παράδειγμα τα οικεία επιμελητήρια για την παροχή υπηρεσιών, με την πιστοποίηση και τον έλεγχο των Υπουργείων.
- Δράσεις μετεγκατάστασης και συστέγασης υπηρεσιών.
- Ενδυνάμωση λειτουργιών όπως είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο οικονομικός έλεγχος και η κεντρικοποίηση των προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών.
- Αναδιοργάνωση υπηρεσιών εξωτερικού με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της χώρας και τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ όλων των ελληνικών αποστολών στο εξωτερικό.
- Τα οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την υλοποίηση του συνόλου των μεταρρυθμιστικών δράσεων θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο εξυπηρέτησης. αλληλεπίδρασης και συνεργασίας τους με τις υπηρεσίες των Υπουργείων αυτών.