Σαμαράς: Η Ελλάδα ενεργειακή καρδιά της Ευρώπης

Το ρόλο-κλειδί που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα για ολόκληρη την Ευρώπη επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Athens Energy Forum 2013, του οποίου και άνοιξε τις εργασίες.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα ελληνικά “πολύ σημαντικά”, όπως τα χαρακτήρισε, κοιτάσματα μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, σχολιάζοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη υψηλό δυνητικό ρόλο στη διακίνηση, ο οποίος πρέπει να γίνει πραγματικός, αλλά μπορεί να αποκτήσει σημαντικό ρόλο και στην παραγωγή ενεργειακών πηγών. Ξεκαθάρισε όμως αυτό είναι κάτι που απαιτεί σχεδιασμό και συμμαχίες, ενώ δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και “τους εταίρους μας, αφορούν τους συμμάχους μας, αφορούν και μια σειρά χώρες προέλευσης των ενεργειακών πόρων που διακινούμε. Αφορούν και τους γείτονές μας. Όλους τους γείτονές μας”.

Ειδική αναφορά έκανε στην Τουρκία και τη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η χώρα μας στον ΟΗΕ σχετικά με παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σημειώνοντας: “Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Με μια μικρή διαφορά όμως: Εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει”.

“Εν πάση περιπτώσει, και η Ελλάδα και η Τουρκία δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά. Αυτό, είναι πολύ θετικό, αναμφίβολα”, ανέφερε ακόμα ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ακόμα ότι τώρα που ενεργειακοί πόροι έχουν ήδη ανακαλυφθεί στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά φημολογείται με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι υπάρχουν και επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη νοτιοανανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας πολλαπλά αναβαθμίζονται, ενώ εξήγησε ότι εκτός από τους χερσαίους αγωγούς, τη χώρα ενδιαφέρουν και οι θαλάσσιες μεταφορές.

“Ο ελληνικός εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, διακινεί πετρέλαιο εδώ και πολλές δεκαετίες και μπορεί να διακινεί και αέριο σε υγροποιημένη μορφή, προς όλες τις κατευθύνσεις, όμως και η αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι επίσης τμήμα ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που αφορά, πέρα από την Ελλάδα, και ολόκληρη την Ευρώπη”, υπογράμμισε.