Στα 5,3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι πόροι που αξιοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της ανεργίας το διάστημα 2009 -2012, ωστόσο παρά τα ποσά αυτά οι κοινωνικές μεταβιβάσεις δεν ανέσχεσαν την ανεργία, που κινείται πλέον στο 27%.
Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπάρχουν πόροι που δεν αξιοποιούνται στη μάχη που δίνει η ελληνική Πολιτεία για την καταπολέμηση της ανεργίας, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε σήμερα τα εξής στοιχεία:
- Από το 2009 έως το 2012, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 5,315 δισ. ευρώ εθνικών και κοινοτικών πόρων σε προγράμματα και δράσεις στήριξης της αγοράς εργασίας και των ανέργων.
- Η ποσοστιαία αύξηση των πόρων που δίνονται προς αυτή την κατεύθυνση ανέρχεται κατά την ίδια περίοδο σε 272%, δηλαδή από 488 εκ. το 2009 σε 1,817 δισ. ευρώ το 2012.
- Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (ως ποσοστό 2% επί των αμοιβών των υπαλλήλων δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και Τραπεζών) περιέρχεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλύψει τις δράσεις που αναλαμβάνει το κράτος για την καταπολέμηση της ανεργίας, και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έσοδο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, κάτι που άλλωστε δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθετική διάταξη. Το 2012 δε, ανήλθε σε περίπου 280 εκατ. ευρώ, ποσό προφανώς υποπολλαπλάσιο των συνολικών πόρων που διαθέτει η ελληνική Πολιτεία για την καταπολέμηση της ανεργίας.
- Ο ΟΑΕΔ έχει σημειώσει σημαντική αύξηση του τακτικού του προϋπολογισμού, από 477 εκατ. ευρώ το 2009 σε 702 εκατ. ευρώ το 2012.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “η πραγματική συζήτηση που θα έπρεπε να απασχολεί τους αρμόδιους φορείς δεν είναι το ύψος των πόρων που δαπανώνται για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά η στόχευση και εν τέλει η αποτελεσματικότητά τους”.