Την αυστηρότητά τους φαίνεται ότι εξαντλούν στο υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τα μέτρα, που ζητάνε για περιστολή δαπανών και την τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Όπως είναι γνωστό, έπρεπε να έρθει το μνημόνιο για να ζητηθεί από όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να μην έχουν ελλείμματα στα οικονομικά τους. Μεγάλο βάρος δόθηκε στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης – δήμους και περιφέρειες -, όπου η κατάσταση ήταν πραγματικά απογοητευτική και άκρως ανησυχητική.
Όπερ και εγένετο. Με τη βοήθεια του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, που εποπτεύει όλους τους συγκεκριμένους φορείς, η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων έφερε τα οικονομικά του στα... ίσα, δηλαδή χωρίς αποκλίσεις μεταξύ δαπανών και εσόδων. Πώς έγινε αυτό ;
Κατ΄ αρχήν, μέσω ενός πλαφόν, που έθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, στις προβλέψεις των δήμων για τα έσοδά τους. Δεδομένων των πολύ υψηλών ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους συγκεκριμένους οργανισμούς, οι οικονομικές διευθύνσεις των ΟΤΑ υπολόγιζαν στους προϋπολογισμούς πολύ υψηλότερα εκτιμώμενα έσοδα από τα πραγματικά - αφού το κράτος δεν τα αποπλήρωνε -, με αποτέλεσμα να δικαιολογούν υψηλότερες δαπάνες και να μην παρουσιάζονται τόσο διογκωμένα τα ελλείμματά τους. Πλέον, υποχρεώνονται να εμφανίζουν έσοδα αυξημένα το πολύ κατά 30% σε ετήσια βαση, με παράλληλη μείωση των δαπανών.
Έτσι, με εξαίρεση κάποιους "αντάρτες" δημάρχους, που αρνούνται να περικόψουν έξοδα και κάποιους άλλους δήμους, που αντικειμενικά αδυνατούν - για διάφορους λόγους - να προσαρμοστούν, ο στόχος των υγιών προϋπολογισμών έχει επιτευχθεί.
Παρ΄ όλα αυτά, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται ακόμα πιο αυστηρά στις απαιτήσεις τους και ζητούν από τους συγκεκριμένους οργανισμούς να μειώσουν και άλλους τους τζίρους τους, ακόμα και αν έχουν βάλει στο σωστό δρόμο τα οικονομικά τους !
"Οι περισσότεροι δήμοι έχουν προσαρμοστεί και δεν αντέχουν άλλες περικοπές", δηλώνει στο news.gr αρμόδιος παράγοντας, προσθέτοντας ότι "δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με δράσεις, όπως τα ΚΑΠΗ και το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", καλύπτουν σημαντικό κοινωνικό έργο για λογαριασμό του κράτους. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ένας οργανισμός παρουσιάζει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ποιος ο λόγος να ασκείται περαιτέρω πίεση για το πώς επιτυγχάνεται αυτό ;", τονίζει με νόημα.