“Η κρίσιμη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια είναι η στροφή σε μια νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία. Η οποία θα στηρίζεται πλέον όχι στο κράτος, αλλά στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Θα αντλεί ώθηση από νέες παραγωγικές δραστηριότητες και επενδύσεις, από την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών, από τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας”. Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο χαιρετισμό του για το 1ο Διεθνές Ψηφιακό Επιχειρηματικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
“Πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, ένα θέμα που οφείλει να απασχολήσει σοβαρά τόσο την Πολιτεία, όσο και την επιστημονική και την επιχειρηματική κοινότητα. Διανύουμε μια περίοδο στην οποία θα λέγαμε ότι κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ο στόχος αυτός είναι πολύ ευρύτερος από τα στενά όρια που προβλέπονται από τα μνημόνια και τις κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής. Όσο λανθασμένη είναι η αντίληψη ότι η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, άλλο τόσο λανθασμένη είναι και η ιδέα ότι πρέπει – ή ότι μπορούμε – να επιστρέψουμε στο προ κρίσης μοντέλο ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην εγχώρια κατανάλωση, με όχημα τον κρατικό υπερδανεισμό. Αυτό το μοντέλο κατέρρευσε με πάταγο και δυστυχώς με οδυνηρές συνέπειες για όλους», επισημαίνει ο κ. Μίχαλος.
Όπως, τονίζει, “σε αυτή τη διαδικασία, ο τομέας της ψηφιακής επιχειρηματικότητας μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όχι μόνο ως προϋπόθεση επιβίωσης στο σύγχρονο περιβάλλον, αλλά ως θετική στρατηγική επιλογή. Για την ανάπτυξη των ίδιων των επιχειρήσεων, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”.
Ο κ. Μίχαλος σημειώνει ακόμα ότι “σήμερα, η ανάπτυξη του διαδικτύου επιτρέπει σε όποιον διαθέτει μια καλή ιδέα και ένα σωστό επιχειρησιακό σχέδιο, να δημιουργήσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και να το προωθήσει σε όλη την υφήλιο. Αντίστοιχα, τεχνολογίες και επιλογές που μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμες μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων, γίνονται τώρα όλο και πιο προσιτές. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται πλέον τεράστια επένδυση για να μπορέσει μια μικρή επιχείρηση να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Για να βελτιώσει διαδικασίες, για να διαχειριστεί καλύτερα την πληροφορία, για να δικτυωθεί και να προβληθεί, για να αποκτήσει πρόσβαση στη συλλογική γνώση, για να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις”.
Επισημαίνει δε ότι “όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ιδιαίτερη σημασία για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το 90% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες. Έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο όπου η ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας από νέους ανθρώπους αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ζητούμενο. Για να αξιοποιηθούν, όμως, στο μέγιστο βαθμό, απαιτείται ενεργοποίηση από όλες τις πλευρές. Από την πλευρά της Πολιτείας, με παρεμβάσεις όπως η κάλυψη του ψηφιακού χάσματος στην Περιφέρεια, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό επιχειρείν, αλλά και η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης για νέες και μικρές επιχειρήσεις”.
Ο κ. Μίχαλος σημειώνει ότι “χρειάζεται επίσης η δημιουργία σύγχρονων, ευέλικτων χρηματοδοτικών σχημάτων, τα οποία ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις ανάγκες της νέας ψηφιακής επιχειρηματικότητας. Εξίσου απαραίτητη είναι και η προσέγγιση της επιστημονικής με την επιχειρηματική κοινότητα, με σκοπό τη μετουσίωση της γνώσης σε καινοτομία”.
Επισημαίνοντας ότι “υπάρχει ήδη ένα σημαντικό απόθεμα διεθνούς εμπειρίας που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, προσαρμόζοντας δημιουργικά πρακτικές και μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Διαθέτουμε επίσης ένα σπουδαίο έμψυχο δυναμικό νέων ανθρώπων, με ιδέες, με ικανότητες, με εξωστρεφή φιλοσοφία”, ο κ. Μίχαλος καταλήγει ότι “όλοι μαζί οφείλουμε και μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα "οικοσύστημα", το οποίο θα είναι όχι μόνο βιώσιμο αλλά και γόνιμο, για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς επιχειρηματικότητας, μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών. Σκοπός αυτής της εκδήλωσης, είναι να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια να πάει ένα βήμα πιο πέρα. Με τη συμμετοχή όλων, ελπίζω ότι θα πετύχουμε”.