Άρθρο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, φιλοξενεί σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, στο οποίο ο υπουργός δίνει λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, σημειώνοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος, και τονίζει ότι θα χρειαστεί μακρόχρονη προσπάθεια για την ολοκλήρωσή της.
Ο κ. Μανιτάκης παρατηρεί ότι η αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις φαίνεται να κερδίζει έδαφος ολοένα και σε μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, και εκτιμά πως “η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί στην κεντρική διοίκηση θα έχει ως αποτέλεσμα μια μέση μείωση των διοικητικών δομών κατά 38%, δημοσιονομικό όφελος κατά μέσο όρο 12%, ενώ η υιοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων θα επιτρέψει τη βέλτιστη λειτουργία της διοίκησης με λιγότερο προσωπικό”.
Ξεκαθαρίζει ακόμα ότι ο κύριος στρατηγικός στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης, που είναι η εις βάθος αναδιάρθρωση των διοικητικών μονάδων, σε συνέχεια της αξιολόγησης των δομών, έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη, κάνοντας λόγο για μία “πρωτοφανή προσπάθεια” της Ελλάδας, αφού “ο στόχος της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνέπεια ενός μακροοικονομικού υπολογισμού των αναγκών χρηματοδότησης του Ελληνικού Κράτους. Από λειτουργική άποψη, είναι πολύ φιλόδοξος (της τάξης του -21% σε διάστημα 5 ετών) και για να επιτευχθεί προϋποθέτει να οργανωθεί μια πρωτοφανής μετακίνηση προσωπικού ανάμεσα στις διάφορες διοικητικές μονάδες, καθώς επίσης και ένα σχέδιο επαναξιολόγησης των φορέων ώστε οι νέες δομές να έχουν τις κατάλληλες αρμοδιότητες και δυνατότητες”.
Επιπλέον, ο υπουργός διευκρινίζει ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν μπορεί να πετύχει χωρίς συναίνεση και ότι η μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μακρόχρονη προσπάθεια. “Δεν είναι δυνατόν να γίνουν τα πάντα σε μερικούς μήνες. Ο δρόμος είναι δύσκολος γιατί προσκρούει σε πλείστα συμφέροντα και σε βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες, αλλά σε βάθος χρόνου θα τον διανύσουμε με επιτυχία. Λίγες μόνο χώρες έχουν πραγματοποιήσει τόσο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, και ακόμα λιγότερες το έχουν πετύχει μέσα σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια”, αναφέρει.
Κλείνοντας, ο κ. Μανιτάκης κάνει μία αναφορά στις δυσκολίες του ελληνικού λαού, σχολιάζοντας: “Παρότι τα δεινά για τον ελληνικό λαό μοιάζει να μην έχουν τέλος, ο λαός αυτός καταφέρνει να τα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια σε ένα πλαίσιο σταθερότητας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και με κάθε συνταγματική εγγύηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του. Ζει με την ελπίδα να δει στον ορίζοντα την έξοδο από την κρίση, έχοντας βιώσει έντονα την απελπισία και την απογοήτευση”.