Ήταν αρχές Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς, όταν το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τη Ronald Berger να συντάξει για λογαριασμό του έκθεση, που θα υπολόγιζε ποιες θα είναι οι αναπτυξιακές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του πέμπτου ΚΠΣ, της περιόδου, δηλαδή, 2014 - 2020.
Η ομάδα Ελλήνων οικονομολόγων, που ανέλαβε τη μελέτη υπό τον καθηγητή οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Διονύση Χιόνη, επιχείρησε να δει πρώτα ποιος είναι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να καταλήξει στο ζητούμενο του συγκεκριμένου κειμένου.
Οι οικονομολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής (ο συντελεστής, δηλαδή, βάση του οποίου υπολογίζονται οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ για κάθε ευρώ, που προστίθεται ή αφαιρείται από την οικονομία) θα έπρεπε να είναι - με βάση τη συγκυρία του μνημονίου - 1,45 και όχι 0,5, που είναι ο συντελεστής στον οποίο οι δανειστές μας βάσισαν τις προβολές τους για την εκτίμηση της ύφεσης.
Με αυτή την έκθεση, άλλωστε, πήγε ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής και επιχείρησε να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η επιχειρηματολογία, δηλαδή, των συντακτών του κειμένου βασίζεται στο ότι - σε περιόδους κρίσης, όπως στη χώρα μας - αν κοπούν από την οικονομία 100 δισεκατομμύρια ευρώ, η απώλεια στο ΑΕΠ θα είναι 145 και όχι 50, που εκτιμούσαν οι τεχνοκράτες της τρόικας.
Άρα, μεγαλύτερη ύφεση, άρα άμεσο αποτέλεσμα στη βιωσιμότητα του χρέους, αφού ο στόχος για 120% του ΑΕΠ θα επιτυγχανόταν πολύ πιο σύντομα (λόγω και των κοινοτικών κονδυλίων).
Το παράδειγμα, που ακολουθεί, είναι χαρακτηριστικό :
Με δεδομένο ότι - από το 2008 μέχρι σήμερα - έχουν περικοπεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ,
με πολλαπλασιαστή 0,5, αφαιρούνται από το ΑΕΠ 2,5 δισ. ευρώ,
με πολλαπλασιαστή 1,45, αφαιρούνται 7,25 δισ., δηλαδή - πολύ απλά - η ύφεση είναι πολύ μεγαλύτερη.
"Αν, λοιπόν, γνωρίζαμε τον πραγματικό πολλαπλασιαστή, θα ήμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και στις περικοπές δαπανών και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων", τονίζει στο news.gr ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, "αφού ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι ο δίαυλος επικοινωνίας για τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ των όποιων κινήσεων κάνουμε στην οικονομία".
Τι δεν υπολογίστηκε
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το βασικότερο ίσως στοιχείο, που δεν ελήφθη υπόψη από τους δανειστές, είναι η έλλειψη ρευστότητας από την αγορά : "Ο πολλαπλασιαστής αλλάζει τιμή, όταν υπάρχει μεγάλη περίοδος κρίσης και μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και, στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν έχουν εκτιμηθεί οι συνέπειες από τη συγκεκριμένη έλλειψη", υποστηρίζουν, προσθέτοντας πως, αν είχε ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και είχε αποκατασταθεί το πρόβλημα ρευστότητας, τότε η ύφεση θα ήταν πιθανότατα στα μισά επίπεδα, από αυτά που τρέχει τώρα.