Οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένεται να λάβουν μορφή νομοσχεδίου το αργότερο τον Μάρτιο, καθώς ο νέος φόρος σχεδιάζεται να αρχίσει να εισπράττεται από το φθινόπωρο, με στόχο έσοδα 1,8 -2 δισ. ευρώ μόνο για φέτος. Στο προσκήνιο επανέρχονται εισηγήσεις για φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρώ με προοδευτική κλίμακα.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και την προεργασία της διακομματικής επιτροπής, η οποία έχει υποβάλει δύο εναλλακτικές προτάσεις.
Αυτό διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι τη βάση για την οριστικοποίηση του ενιαίου φόρου ακινήτων θα αποτελέσουν οι συστάσεις των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης για “λάιτ” φόρο σε μικροϊδιοκτήτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, επικρατέστερο σενάριο παραμένει η καθιέρωση ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ με συντελεστές φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα από 0,1%, για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ, και μέγιστο συντελεστή 1,5%, για αξία άνω των 3 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η καθιέρωση ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ δεν θα φέρει τον αναμενόμενο εισπρακτικό στόχο και ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως μόνο αν εφαρμοσθεί μια προοδευτική κλίμακα από το πρώτο ευρώ ακίνητης περιουσίας θα εισπραχθούν τα 3 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει συνολικά η κυβέρνηση από τη φορολογία κεφαλαίου το 2013.
Μάλιστα, κάποιες προτάσεις κάνουν λόγο για τη θεσμοθέτηση ελάχιστου φόρου 50 ευρώ ετησίως για τις πολύ μικρές περιουσίας (αξίας χαμηλότερης των 50.000 ευρώ).
Η διακομματική επιτροπή φέρεται να βρίσκεται κοντά σε λύση για το ζήτημα επιβολής του ενιαίου φόρου ακινήτων στα αγροτεμάχια από όπου αναμένει έσοδα 600 εκατ. ευρώ. Για τα αγροτεμάχια εξετάζεται να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ της αγροτικής γης και των υπόλοιπων εκτός σχεδίου εκτάσεων. Θα υπάρξει δε περαιτέρω διαχωρισμός μεταξύ στους κατ' επάγγελμα αγρότες και στους υπόλοιπους φορολογούμενους. για τους κατ' επάγγελμα αγρότες θα δημιουργηθεί ειδική κλίμακα που θα έχει αφορολόγητο 20.000 ευρώ ή 30.000 ευρώ.