Αίσιο τέλος είχαν οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επταετίας 2014-2020, όπως ανακοίνωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, σχολιάζοντας μέσω Twitter ότι "άξιζε η αναμονή".
Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο προϋπολογισμός "έκλεισε" στα 960 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο.
Νωρίτερα, νέα εμπλοκή είχε σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων παρά την αρχική συμφωνία στα 960 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία. Πληροφορίες ανέφεραν ότι λίγο μετά την επανέναρξη των συνομιλιών (υπήρξε δίωρη διακοπή) καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες και όλα βρίσκονται στον αέρα.
Το πρωί πάντως, σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, υπήρχε συμφωνία σε γενικές γραμμές στην πρόταση για τον προϋπολογισμό ύψους 960 δισ. ευρώ. "Αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι ότι έχουμε το πλαίσιο για μια συμφωνία", δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. "Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα γίνει σήμερα" είπε.
Όπως μετέδιδε το πρωί το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, οι "27" συμφώνησαν κατ' αρχήν στο ύψος του προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία, το οποίο ορίζεται για τις "πιστώσεις υποχρεώσεων" στα 960 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή κατά 12 δισ. ευρώ μικρότερος από το ποσό που συζητήθηκε στην πρώτη σύνοδο κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου. Οι πραγματικές πληρωμές ορίζονται, ωστόσο, στα 908,4 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής ανταποκρίνεται θετικά στις προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο το όριο των 900 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τη συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι που συζητούν από νωρίς το πρωί οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε μια προσπάθεια να βρουν λύση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είπε ξεκάθαρα στους 27 ηγέτες ότι αν ο προϋπολογισμός είναι κάτω από 1% του κοινοτικού ΑΕΠ δηλαδή λιγότερο από 960 δισεκατομμύρια ευρώ τότε θα υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία να περάσει από το ευρωκοινοβούλιο.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο πρόεδρος της Ε.Ε. είχε συνάντηση με τους κ.κ. Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον και Μόντι σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, ενώ αργά τη νύχτα πληροφορίες έλεγαν ότι οι Μέρκελ και Ολάντ είχαν ιδιωτικές συζητήσεις με τους πρωθυπουργούς κάποιων χωρών .
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Βρετανία φέρεται να εμμένει στη θέση της για μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού.
"Χωρίς περικοπές, δεν θα υπάρξει συμφωνία" δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κάμερον και τόνισε ότι το ποσό που προβλεπόταν για τον προϋπολογισμό στη Σύνοδο του Νοεμβρίου ήταν "πολύ υψηλό" και πρέπει να μειωθεί.
"Την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ, το Νοέμβριο, τα νούμερα ήταν πολύ υψηλά: πρέπει να μειωθούν και, αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξει συμφωνία" προειδοποίησε.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν γνώση των απόρρητων εγγράφων αναφέρουν ότι η πρόταση βγάζει την Ελλάδα ενισχυμένη με 15 δισ. ευρώ αντί των 11,5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση.
Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι κατατέθηκε λίγο μετά τις 01:00 τα ξημερώματα μετά τα μεσάνυχτα η συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Στην ελληνική πλευρά υπάρχει σοβαρός προβληματισμός από το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχουν πιέσεις για περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού, ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα από τα 940 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Ολάντ δεν σήκωνε το κινητό του!
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ αγνόησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, αρνούμενος να παρευρεθεί στην μίνι σύνοδο παρουσία και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ με στόχο το συμβιβασμό στην πρόταση Κάμερον για μείωση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον Guardian ο Ολάντ ηγήθηκε μίας τριμερούς μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας που προφανώς αποφάσισε να αντιταχθεί στην Βρετανία.
Ο Κάμερον συνάντησε την Αγκελα Μέρκελ και τους δύο ευρωπαίους επικεφαλής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμφωνίας.
Στη συνάντηση περίμεναν και τον Φρανσουά Ολάντ για περισσότερο από μία ώρα... Οταν ο Ολάντ δεν εμφανίστηκε, ο Ρομπάι, που προήδρευε της συνόδου, του τηλεφωνούσε επανειλημμένα για να τον καλέσει στη διαπραγμάτευση.
"Ο Ολάντ δεν απαντά στο κινητό του", είπε ο Ρομπάι. "Οι Γάλλοι παίζουν σκληρά, πολύ σκληρά, περισσότερο από το Νοέμβριο", πρόσθεσε.