Αφορολόγητα τα κέρδη των παικτών του ΟΠΑΠ έως τα 100 ευρώ

Ένα μήνα μετά την εφαρμογή της επιβολής φόρου στα κέρδη από παιχνίδια του ΟΠΑΠ από το πρώτο ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών υπαναχώρησε κάνοντας δεκτό το αίτημα των πρακτόρων που ζητούσαν την διατήρηση του αφορολογήτου για ποσά έως 100 ευρώ. 

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, πλέον, η φορολογία των κερδών θα διαμορφωθεί στο 0% για τα κέρδη των παικτών κάτω των 100 ευρώ, 15% για τα κέρδη των παικτών μεταξύ 100 και 500 ευρώ, και 20% για τα κέρδη των παικτών από 500 ευρώ και άνω.

 Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, η απόφαση αυτή έρχεται με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία σε σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών απάντησε θετικά.

Η εξέλιξη αυτή – πέραν του ότι δικαιώνει την πανελλήνια Ομοσπονδία πρακτόρων, η οποία είχε προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις- εγείρει σημαντικά ερωτήματα:

α) γιατί έπρεπε να δημιουργηθεί όλη αυτή η ταραχή και η απώλεια εσόδων για τον οργανισμό με το προσωρινό λουκέτο στα πρακτορεία, για να καταλήξει τελικά το υπουργείο Οικονομικών στην απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης;

β) γιατί στο υπ. Οικονομικών  δεν διαπραγματεύθηκαν από την αρχή με την Κομμισιόν για τη μη εφαρμογή της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ των κερδών, όταν υπήρχαν ήδη μελέτες και προτάσεις για το πως μπορεί να διατηρηθεί το αφορολόγητο για τα πρώτα 100 ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων για το Δημόσιο; 

Σημειώνεται πως η Ομοσπονδία Πρακτόρων είχε  αντιπροτείνει τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου κέρδους εντός του οποίου δεν θα επιβάλλεται φορολογία, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των κερδών των παικτών που ανακυκλώνεται μέσω της συμμετοχής τους σε νέα παιχνίδια στα πρακτορεία.

Υπενθυμίζεται ότι   μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 εφαρμόζονταν συντελεστής 10% για κέρδη των παικτών άνω των 100 ευρώ και 15% για κέρδη άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα κέρδη μέχρι 100 ευρώ ήταν αφορολόγητα.