Την ώρα, που το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ...
Την ώρα, που τα χρήματα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την τόνωση της αγοράς...
...κάποιοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για projects και προγράμματα, που κάθε άλλο παρά βοηθούν την οικονομία ή την κοινωνία, και που είναι πολύ στενού ενδιαφέροντος.
Η περίπτωση, που αποκαλύπτει σήμερα το news.gr, αποδεικνύει του λόγου το αληθές : στο υπουργείο Υγείας, επιχείρησαν στις αρχές της περασμένης χρονιάς να “αξιοποιήσουν” ένα κομμάτι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για τον καρκίνο του μαστού στους... άνδρες !
Ναι, καλά διαβάσατε.
Στο έγγραφο, που παρουσιάζουμε, η ειδική υπηρεσία του τομέα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης του υπουργείου Υγείας δίνει το πράσινο φως για την ένταξη του προγράμματος για τη συγκεκριμένη πάθηση στον ανδρικό πληθυσμό στο “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανθρώπινου Δυναμικού” και στον ειδικό λογαριασμό του πανεπιστημίου Κρήτης.
Το ποσό των 180.000 ευρώ δεν είναι μεγάλο για τα δεδομένα των κοινοτικών κονδυλίων, όταν, όμως, διαμηνύεται εδώ και δυόμισι χρόνια ότι δεν πρέπει να πηγαίνει ούτε ένα ευρώ χαμένο και ότι δεν υπάρχει σάλιο στα δημόσια ταμεία, είναι απορίας άξιο το γεγονός της έγκρισης του συγκεκριμένου κονδυλίου, όταν στην ίδια την απόφαση αναφέρεται ότι :
“ο ανδρικός καρκίνος του μαστού είναι ένας σπάνιος όγκος, καθώς αποτελεί μόλις το 0,5 - 1% σε σχέση με το γυναικείο καρκίνο του μαστού”.
Ευτυχώς, η δαπάνη τελικά απορρίφθηκε το περασμένο φθινόπωρο από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς δεν μπήκαν οι τελικές υπογραφές και το θέμα πάγωσε.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η περίπτωση. Η πολιτική, που είχε ακολουθηθεί επί Ανδρέα Λοβέρδου, είχε ως αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να χάσει το 2012 60 εκατομμύρια ευρώ και να κινδυνεύει – στα τέλη της περασμένης χρονιάς - να χάσει άλλα 40 !
Όμως, η επικαιροποίηση της στρατηγικής από την επόμενη – και σημερινή – ηγεσία του υπουργείου έχει ως αποτέλεσμα η απορροφητικότητα να αυξάνεται σταδιακά (στόχος είναι να φτάσει το 48% μέχρι το τέλος της χρονιάς) και τα χρήματα να δαπανώνται για δράσεις με κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως το voucher υγείας, η κατ΄ οίκον νοσηλεία και οι εμβολιασμοί παιδιών.
Τελικά, για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι κάποιοι – όταν θέλουν – βρίσκουν... σάλιο στα ταμεία !