Ποσό που αγγίζει τα 35 δισ. ευρώ θα αντλήσουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης από την επιβολή του φόρου "τόμπιν", δηλαδή την προγραμματισμένη επιβολή του φόρου επί χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παγιδεύει τις συναλλαγές οι οποίες εκτελούνται στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή το Χονγκ Κονγκ.
Το αναθεωρημένο προσχέδιο των Βρυξελλών, που έχουν στη διάθεση τους οι Financial Times, δημιουργεί συνθήκες ώστε να συμφωνήσουν η Γαλλία, η Γερμανία και εννέα ακόμη χώρες της ευρωζώνης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, τους ακριβείς όρους για τον φόρο στις συναλλαγές μετοχών, ομολόγων και παραγώγων.
Η προσπάθεια των Βρυξελλών για πανευρωπαϊκό φόρο άνοιξε ένα αγεφύρωτο ρήγμα μεταξύ των μελών της ΕΕ, υποχρεώνοντας ορισμένες χώρες να περιχαρακωθούν σε μια μικρότερη ομάδα χωρών, που θα καλύπτει τα δύο τρίτα της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ, αλλά δεν θα περιλαμβάνει το City του Λονδίνου.
Το εν λόγω πολυαναμενόμενο προσχέδιο από τις Βρυξέλλες, που θα κοινοποιηθεί εντός εβδομάδων, αποτελεί την βάση των συνομιλιών μεταξύ των 11 κρατών, που πλέον δεν χρειάζονται άδεια από αντιπάλους όπως η Βρετανία ή η Σουηδία για να επιβάλλουν τον φόρο.
Με βάση το σχέδιο, θα επιβάλλεται φόρος 0,1% για μετοχές και ομόλογα και 0,01% για παράγωγα, σε κάθε συναλλαγή που θα αφορά τράπεζα που έχει έδρα στην φορολογητέα περιοχή ή κάνει την συναλλαγή εκ μέρους πελάτη που έχει έδρα στην φορολογητέα περιοχή.
Ο εν λόγω φόρος αποκαλείται "φόρος Τόμπιν", από τον οικονομολόγο Τζέιμς Τόμπιν, που έβαλε την ιδέα της διεθνούς φορολόγησης των συναλλαγών σε νομισματικές ισοτιμίες στην δεκαετία του 1970.
Αν και στην πρόταση αναφέρεται ότι ο φόρος θα επιβληθεί από τον Ιανουαριο 2014, αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι συνομιλίες θα καθυστερήσουν πολύ περισσοτερο και θα εξαρτηθούν σε ένα βαθμό από το πόσο θέλει το Βερολίνο να προωθήσει γρήγορα την συμφωνία.
Το ποσό των 30-35 δισ. ευρώ, πάντως, είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Το ευρύ φάσμα επιβολής θα προκαλέσει εκπλήξεις σε ορισμένα κράτη – μέλη και πιθανόν να προκαλέσει έντονη συζήτηση, ακόμη και εντός της Κομισιόν, σύμφωνα κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Στις χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον φόρο συναλλαγών περιλαμβάνονται Βέλγιο, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Σλοβακία.
Αν εφαρμοστεί ο φόρος, θα σημαίνει ότι τα υποκαταστήματατων τραπεζών που έχουν έδρα στην φορολογητέα περιοχή –όπως η Deutsche Bank ή η BNP Paribas – καθώς και όποια συναλλαγή διενεργηθεί εκ μέρους πελάτη με έδρα στις 11χώρες, θα υποβληθεί στην φορολογία, ακόμη κι αν η συναλλαγή γίνει στο City του Λονδίνου.