Διμερής συμφωνία ανάμεσα σε Κατάρ και Ελλάδα για επενδύσεις της αραβικής χώρας σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις υπεγράφη σήμερα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Γιασίμ αλ Θάνι.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός του Κατάρ τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραχωρήσει το ποσό του ενός δισ. ευρώ σε ένα ταμείο, με την Ελλάδα να προσθέτει ένα αντίστοιχο ποσό, ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο αυτό.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψής του είναι να "φέρουμε πιο κοντά το κράτος του Κατάρ με τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα. Η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ". Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα στους τομείς τουρισμού, ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού, κατασκευών. "Είχαμε μία δραματική κρίση στην Ελλάδα που μας έκανε να γίνουμε πιο σοφοί, πιο αποφασιστικοί και πιο δυνατοί και να στηριζόμαστε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να γνωρίζουμε τί ακριβώς θα κάνουμε". δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: "Παρουσιάσαμε μία νέα ατζέντα προγραμμάτων με συγκεκριμένες προθεσμίες και σε αυτά θα συνεχιστεί η συζήτησή μας". Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι "συζητήσαμε συγκεκριμένα πρότζεκτς, κάποια από τα οποία θα είναι στο επίπεδο των κυβερνήσεων με συνεργασία των αρμόδιων υπουργών και κάποια θα είναι στο επίπεδο των επιχειρήσεων" και συμπλήρωσε ότι "δε θέλουμε πυροτεχνήματα, αλλά αποτελεσματικότητα στις λύσεις, και αυτή είναι η νέα αρχή που κάνουμε στις σχέσεις μας με το Κατάρ".
Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά υπάρχει και η θέληση να λυθούν". Πρόσθεσε ότι στις 5 Μαρτίου θα μεταβεί στην Άγκυρα μαζί με τους υπουργούς του για κοινή σύσκεψη των δύο υπουργικών συμβουλίων. Σε ερώτηση για το αν από την πλευρά του έθεσε ζήτημα ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι συζητήθηκαν μόνο επιγραμματικά τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων στην τουρκική πρωτεύουσα.