Η “Societas Europaea” (SE), ως νομική οντότητα, που ρυθμίζεται από νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτάθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης. Και έπρεπε να περάσουν 31 χρόνια για να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος !
Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της SE είναι η ενδοκοινοτική κινητικότητα.
Αντιμετωπίζεται, κατ΄ αρχήν, ως μια δημόσια επιχείρηση περιορισμένης ευθύνης του σχετικού κράτους. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο σχετικός νόμος είναι, ως εκ τούτου, ένα υβρίδιο : μισός της Ε.Ε. και μισός εθνικός.
Η SE είναι μια δημόσια Ε.Π.Ε., που έχει μια σαφή και ξεχωριστή νομική προσωπικότητα από αυτή των μελών της. Σε αυτή την περίπτωση, οι μέτοχοι δεν είναι υπεύθυνοι πέραν από το αρχικό ποσό, που αποτελεί και το φυσιολογικό κανόνα για τις ΕΠΕ. Το ελάχιστο απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο είναι 120.000 ευρώ, σε μετοχές.
Μια SE μπορεί να συσταθεί με έναν εκ των παρακάτω τεσσάρων τρόπων :
Μέσω συγχώνευσης, ή
Δημιουργίας μιας εταιρείας συμμετοχών, ή
Δημιουργίας μιας θυγατρικής εταιρείας, ή
Μετατροπής μιας δημόσιας ΕΠΕ, που είχε ήδη συσταθεί στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας.
Ο σκοπός του νόμου για μια ευρωπαϊκή εταιρεία είναι να επιτρέψει σε επιχειρήσεις, με παρουσία σε διαφορετικά κράτη-μέλη, να αποφύγουν κυρίως τους πρακτικούς περιορισμούς από την ύπαρξη διαφορετικών εθνικών νομικών συστημάτων και να συγχωνευθούν ή να σχηματίσουν μια εταιρεία συμμετοχών ή να απορροφήσουν θυγατρική, που να μπορεί να λειτουργήσει μέσω της εσωτερικής αγοράς ή πέραν από αυτή.
Οι εταιρείες μπορούν να μεταφέρονται από μια δικαιοδοσία σε άλλη, χωρίς να απαιτείται μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε μια εταιρεία, που είναι ήδη εγγεγραμμένη στη χώρα προορισμού.
Οι επιχειρήσεις θα έχουν, ως εκ τούτου, την ελευθερία να αποφασίσουν πού θα έχουν έδρα. Η ιδρυτική πράξη ως SE μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κόστη για επιχειρήσεις, που λειτουργούν σε περισσότερα από ένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και να τους επιτρέψει να αναδιαρθρωθούν γρήγορα και να εκμεταλλευθούν εύκολα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της εσωτερικής αγοράς.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα είναι το φορολογικό καθεστώς της χώρας – έδρας. Ο κανονισμός μιας SE δεν προβλέπει τίποτα για τη φορολογία, αλλά αντίθετα αναφέρεται στον αντίστοιχο εθνικό νόμο του κράτους – μέλους, όπου εδρεύει η SE. Η σχετική νομοθεσία ισχύει στη χώρα μας από το Μάιο του 2005
Το επιχειρηματικό όχημα της Societas Europaea αποτελεί ξεκάθαρη έκφραση των προσπαθειών των κυβερνήσεων να προσελκύσουν επιχειρήσεις με κεντρικά γραφεία εκτός Ένωσης – όπως στην Κίνα, στη Ρωσία, σε αραβικές χώρες -, αλλά που θα ήθελαν να έχουν μια πραγματική σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά, να σχηματίσουν μια δημόσια ΕΠΕ σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους – μέλους, στο οποίο θα συστήσουν τα γραφεία τους και να τη μετατρέψουν σε Societas Europaea. Αυτή η πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων σε ευρωπαϊκό κράτος – μέλος είναι ζωτικής σημασίας – ειδικά σήμερα, λόγω της σημαντικής ύφεσης – και είναι απόλυτα νόμιμη και επωφελής για την επενδυτική εταιρεία, την οικονομία της αντίστοιχης χώρας και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό το επιχειρηματικό όχημα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις ευρωπαϊκής κυβερνήσεις, ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα ανθήσουν ξανά, παρέχοντας απασχόληση στους νέους και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
*Η Χρύσα Τσιώτση είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο του Internet και την τηλεπικοινωνιών (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law, University of Strathclyde-Glasgow-U.K).