Σε εσφαλμένες αντιλήψεις αποδίδει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, τις κατηγορίες εναντίον της Κύπρου περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Σε άρθρο του, σύμφωνα με το ΡΙΚ, στους Financial Times με τίτλο "Κύπρος: Όχι άμεμπτη, αλλά παρεξηγημένη" ο Πανίκος Δημητριάδης τονίζει ότι με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κυπριακή νομοθεσία για το βρώμικο χρήμα έχει καταστεί πιο αυστηρή. Η διαφάνεια και η ανταλλαγή δεδομένων επισημαίνει, συνάδουν με τις προδιαγραφές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Κύπρος περιλαμβάνεται στη "λευκή λίστα" του Οργανισμού.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου τονίζει ότι η χώρα εφαρμόζει μονομερώς το σχέδιο συμφωνίας με την τρόικα, με την ψήφιση 28 νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο να επανέλθει στη σωστή πορεία, πριν από την υπογραφή του μνημονίου.
Για το θέμα της φορολογίας ο κ. Δημητριάδης εξηγεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί ένα από τα πιο ανταγωνιστικά καθεστώτα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Υπάρχει, υποδεικνύει, μεγάλη διαφορά μεταξύ «φορολογικών παραδείσων» και χωρών με χαμηλούς φόρους, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος.
Ωστόσο, ο Πανίκος Δημητριάδης παραδέχεται ότι «η Κύπρος δεν είναι άμοιρη ευθυνών, λόγω παλαιότερων αποφάσεων που έχουν συμβάλει στην παρούσα κατάσταση και αυτό αναγνωρίζεται από όλο το πολιτικό φάσμα». Τονίζει επιπρόσθετα ότι η Κύπρος, ως μικρό νησί με περιορισμένη κατασκευαστική παραγωγή και εξαγωγές, βασίζεται στις υπηρεσίες από ξένες επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη χώρα ως βάση για τις διεθνείς τους δραστηριότητες. Αυτές οι επιχειρήσεις, επισημαίνει, δεν κυριαρχούνται από Ρώσους. Υπάρχουν, καταλήγει, εταιρείες από κορυφαίες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες.