Εγκρίθηκε από το Eurogroup η δόση των 9,2 δισ. προς την Ελλάδα

Ενέκρινε πριν λίγο το Eurogroup την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες έκρινε πως η Ελλάδα υλοποίησε όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις και έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας έκανε μια συνοπτική ενημέρωση για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και παρέσχε διαβεβαιώσεις για ομαλή εφαρμογή του προγράμματος.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σημειώνουν χαρακτηριστικά πως η ελληνική υπόθεση εξετάσθηκε μόλις για 8 λεπτά στο Eurogroup καθώς η Ελλάδα δεν αποτελεί το κεντρικό ζήτημα.  Από τα 9,2 δισ. τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν τον τραπεζικό τομέα και τα 2 δισ. ευρώ κρατικές δαπάνες.

Η απόφαση θεωρούνταν ως αναμενόμενη καθώς ήδη το ΔΝΤ είχε εγκρίνη την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι στο σημερινό Eurogroup αποχώρησε από τη θέση του προέδρου ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Σημειώνεται ότι τη θέση του κ. Γιούνκερ αναλαμβάνει ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών. Όπως ανέφερε η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τον υπουργό οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Πρέπει να εργαστούμε για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παράλληλα να εξισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά μας", δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Το διορισμό του Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, ανακοίνωσε επίσημα ο Όλι Ρεν. Ο Ολλανδός εκλέχτηκε ως μοναδικός υποψήφιος, αλλά  η Ισπανία δεν στήριξε την εκλογή του.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη σύνοδο, ο απερχόμενος Γιούνκερ δήλωσε ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου πρόκειται να εξεταστεί το Μάρτιο, ενώ για την Ελλάδα τόνισε ότι υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα και για αυτό το λόγο το Eurogroup εισηγήθηκε την εκταμίευση.

Ο επί κεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ απεκάλυψε πως ο EFSF θα αποφασίσει και τυπικά στις 28 Ιανουαρίου την εκταμίευση της δόσεως που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.  

Από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 7,2 δισ. ευρώ θα έχουν την μορφή ομολόγων και θα χορηγηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και 2 δισ. ευρώ θα αφορούν σε μετρητά και θα καλύψουν ανάγκες του Προϋπολογισμού.

Τόσο ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν τόνισαν για το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM ότι υπάρχουν σύνθετα τεχνικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν και πως απομένουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο Όλι Ρεν έπλεξε το εγκώμιο του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ανέδειξε τον ενωτικό του ρόλο στο συμβούλιο της ζώνης του ευρώ.