Σόιμπλε – Μοσχοβισί δεν αναμένουν σήμερα απόφαση για την Κύπρο

Δεν αναμένεται απόφαση για την χρηματοδοτική στήριξη της Κύπρου στο σημερινό Eurogroup σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε και του Γάλλου Πιερ Μοσχοβισί.

Την προσήλωση του στην ενότητα της ευρωζώνης εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες δήλωσε για την Κύπρο ότι "δεν διαθέτουμε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ληφθεί σήμερα απόφαση".

Ειδικά για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου τόνισε ότι "η ευρωζώνη θα χρειαστεί να επανέλθει στο θέμα και να προχωρήσει σε εις βάθος ανάλυση της κατάστασης". Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι για το 2013 το βασικό διακύβευμα της ευρωζώνης είναι να συνδυαστούν η δημοσιονομική σταθεροποίηση, η τραπεζική ενοποίηση και η προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη.

Σε ανάλογο κλίμα και οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα πιεστούν οι Ευρωπαίοι για να πάρουν αποφάσεις και ότι βοήθεια θα υπάρξει αν η τρόικα αποφασίσει ότι κινδυνεύει η σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ το Eurogroup θα εγκρίνει την επόμενη δόση για την Ελλάδα. Η απόφαση για τη χορήγηση της δόσης έχει ήδη ληφθεί στα μέσα της προηγουμένης εβδομάδας, οπότε οι σύμβουλοι των υπουργών της Ευρωζώνης που μετέχουν στο Eurogroup Working Group (EWG) διαπίστωσαν πως τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου, δηλαδή η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, έχουν εκπληρωθεί.