Πιέσεις να μην προχωρήσει σε καταργήσεις συγκεκριμένων Εφοριών δέχεται το υπουργείο Οικονομικών.
Εκτός από Δημάρχους και πολιτευτές που ασκούν πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου και οι προϊστάμενοι των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών κομίζουν σχεδόν καθημερινά στοιχεία στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη σύμφωνα με τα οποία έχουν πετύχει πολύ χαμηλότερα μισθώματα για τα ακίνητα που στεγάζουν της Εφορίες και ως εκ τούτου έχουν διασφαλίσει μειωμένα κόστη λειτουργίας για τις εν λόγω ΔΟΥ.
Πολλοί ιδιόκτητες ακινήτων που στεγάζουν Εφορίες φέρονται να έχουν μειώσει έως και 50% το μίσθωμα που λάμβαναν προκειμένου να παραμείνει η ΔΟΥ στο κτίριο τους. Και η προσαρμογή αυτή δεν είναι τυχαία καθώς το κόστος στέγασης ελήφθη υπόψη στο σχεδιασμό για την κατάργηση Εφοριών.
Και όχι άδικα. Σημειώνεται πως μέχρι και το 2012 το ενοίκιο της ΔΟΥ Τούμπας έφτανε τα 157.000 ευρώ, το κτίριο της ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής είχε ετήσιο μίσθωμα 264.000 ευρώ, το κτίριο της ΔΟΥ Β' Πατρών είχε ετήσιο μίσθωμα 176.000 ευρώ, ενώ το κτίριο της ΔΟΥ Β' Κέρκυρας είχε ετήσιο μίσθωμα 127.000 ευρώ.
Ο κ. Μαυραγάνης αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δεν έχουν δεύτερες σκέψεις για το θέμα καθώς ήδη έχουν δρομολογήσει την ίδρυση Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στους Δήμους των περιοχών που σήμερα λειτουργεί μόνο μία φορολογική μονάδα (περιοχές για τις οποίες και ασκούνται οι σχετικές πιέσεις).
Έτσι, έως τις 18 Μαρτίου 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναστολής λειτουργίας των ΔΟΥ Σπετσών, Κέας, Άνδρου, Μήλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Καρπάθου, Καλύμνου, Λέρου, Θάσου, Παξών, Ιθάκης, Τήνου, Κηθύρων, Λήμνου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αγίου Κηρύκου.