Το ενδεχόμενο και τα καταστήματα που αναπτύσσονται με τη μέθοδο του franchise να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη διαμόρφωση του νέου αγορανομικο κώδικα. Το συγκεκριμένο αίτημα έχει τεθεί τόσο από τον εμπορικό κόσμο όσο και από τον σύνδεσμο του κλάδου.
Ωστόσο, πριν υπάρξει μία τέτοια ρύθμιση προηγείται η διαδικασία να καθοριστεί "τι είναι αλυσίδα", με εξουσιοδοτική διάταξη και με σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι το υπάρχον σχέδιο νόμου για τον Αγορανομικό Κώδικα, προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους θα μπορούν να λειτουργούν 7 Κυριακές το χρόνο. Με άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα, με συνολική επιφάνεια εμβαδού, μικρότερο των 250 τ.μ. Αλλά, υπάρχει και η προϋπόθεση τα συγκεκριμένα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων ή να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "shops-in-a-shop".
Το θέμα αυτό όπως και όλες οι αλλαγές που έρχονται στη λειτουργία της αγοράς θα τεθούν επί τάπητος, σήμερα Τρίτη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου αντιδρά στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να μη φαίνεται προς στιγμή τουλάχιστον διατεθειμένη να πάρει πίσω τη ρύθμιση.
Όπως δήλωσε χθες στο ΔΣ του ΕΒΕΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη διεύρυνση των περιόδων των εκπτώσεων και των προσφορών και την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, "το υπουργείο έχει κάθε λόγο να προωθήσει αυτό το σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα" ενώ υπενθυμισε ότι τον Φεβρουάριο θα κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος Αγορανομικός Κώδικας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε πως: "Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναλάβει το μεγαλύτερο – και πιο καθοριστικό – μέρος της προσπάθειας, για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Ωστόσο, γνωρίζετε καλά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας. Η χώρα χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακή ανάσα και ώθηση, η οποία δεν μπορεί παρά να προέλθει από την ενεργοποίηση των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα".
Ο κ. Μίχαλος πρότεινε τις εξής δράσεις:
Ρευστότητα:
-Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
-Ταχεία και αποτελεσματική ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, εντός του έτους.
-Επιτάχυνση των δράσεων που υλοποιούνται με πόρους της ΕΤΕπ.
-Ταχύτερα βήματα για την απεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ
-Υλοποίηση των σχεδίων για τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
-Αξιοποίηση των Επιμελητηρίων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της ρευστότητας, σε τοπικό επίπεδο.
ΕΣΠΑ
-Εντατικοποίηση της προσπάθειας για ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα και να στηριχθεί η απασχόληση.
-Αποτελεσματική διεκδίκηση για την εξασφάλιση επαρκών πόρων από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
-Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κυρίαρχη προτεραιότητα στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί, ακόμη και εντατικά και αποτελεσματικά και η Ελλάδα, κατά την αξιοποίηση των πόρων του τρέχοντος όσο και του επόμενου ΕΣΠΑ. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε δράσεις που καλύπτουν τομείς όπως:
-Ηλεκτρονικό εμπόριο
-Πρόσβαση σε ΤΠΕ
-Δικτύωση
-Εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών
-Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αξιοποιηθούν συστηματικά οι δομές και η εμπειρία που διαθέτουν τα Επιμελητήρια.
Επιχειρηματικό περιβάλλον
-Παρέμβαση του Υπουργείου για τη διαμόρφωση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα έχει αναπτυξιακή και όχι αποκλειστικά εισπρακτική λογική.
-Ταχεία αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου για τις χρήσεις γης
-Περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων
-Δημιουργία Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Πάρκων
-Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παρεμπορίου και σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης.
-Ειδικά για το λεκανοπέδιο της Αττικής: σχεδιασμός ενός νέου, λειτουργικού δικτύου συγκοινωνιών και χώρων στάθμευσης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε περιφερειακές αγορές και να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις.
-Διαμόρφωση και εφαρμογή του νέου αγορανομικού κώδικα, μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς.