“Η γραφειοκρατία με αφήνει άυπνο”

Την ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία και να δοθούν κίνητρα σε επενδυτές, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το πωλητήριο σε ελληνικά νησιά δεν είναι λύση για επιστρέψει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης,

Μιλώντας στο Reuters ο υφυπουργός σημειώνει ότι, εδώ και μήνες είναι σε εκκρεμότητα επτά σχέδια επενδύσεων, τα οποία αφορούν σε τομείς από τον τουρισμό έως την ενέργεια και τα οποία αξίζουν πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

"Δεν το καταλαβαίνω. Το γεγονός ότι είναι σε αναμονή για υλοποίηση είναι λόγος για να μην κοιμάμαι τα βράδια", είπε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο από τα επενδυτικά αυτά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην Κρήτη, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς για καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων για νέες επιχειρήσεις ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι "δεν έχει ιδέα" και πως "οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 30-50 χρόνια δεν έχουν πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων".

Όσον αφορά στα σενάρια πώλησης ελληνικών νησιών, ο κ. Μηταράκης απάντησε κατηγορηματικά ότι η απευθείας πώληση δεν είναι στο τραπέζι, αλλά πως άλλοι τρόποι εκμετάλλευσης όπως ενοικίαση είναι πιθανοί.

"Η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός για θερινές κατοικίες, Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια φούσκα όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες αλλά είμαστε εντελώς υποανάπτυκτοι", πρόσθεσε αναφερόμενος στην υπερανάπτυξη που σημειώθηκε σε Ισπανία και Ιρλανδία στην αγορά ακινήτων.