Πώς θα γίνει η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank

Ξεκίνησε σήμερα, με τη δημοσίευση του Πληροφοριακού Δελτίου, η περίοδος πέντε εβδομάδων - με δυνατότητα δύο επιπλέον εβδομάδων παράτασης - για την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση της Eurobank.

Οι μέτοχοι της Eurobank έχουν περιθώριο έως τις 15 Φεβρουαρίου για να αποδεχτούν τη δημόσια πρόταση που κατέθεσε η Εθνική. Εντός δύο εργάσιμων ημερών από τη λήξη της περιόδου αποδοχής, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης, ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Εθνικής αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου.

Η δημόσια πρόταση της Εθνικής προβλέπει σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές Εθνικής για κάθε 100 μετοχές Eurobank, ενώ υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι που κατέχουν το 43,6% των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν στη διάθεση των μετοχών τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δελτίο ο νέος διευρυμένος όμιλος ΕΤΕ, με βάση τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για τη περίοδο που έληξε 30 Σεπτεμβρίου 2012, θα έχει συνολικό ενεργητικό 174,2 δισ. ευρώ δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών 113,0 δισ. ευρώ και καταθέσεις 84,6 δισ. ευρώ.

Περαιτέρω, εκτιμάται ότι η συγχώνευση θα επιτρέψει την επίτευξη συνεργείων της τάξης των 570-630 εκατ. ευρώ ετησίως, από το τέλος του 2015. Κύρια πηγή μείωσης των λειτουργικών εξόδων προβλέπεται να είναι ο εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων και ATMs του νέου ομίλου σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, όπου υπάρχει επικάλυψη.

Στην Ελλάδα περίπου το 40% των πελατών της Eurobank είναι και πελάτες της ΕΤΕ, ενώ υπάρχει γύρω στο 80% επικάλυψη του δικτύου των καταστημάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο ενοποίησης, θα αξιοποιηθούν καταστήματα της Eurobank σε περιοχές όπου η ΕΤΕ είτε δεν έχει παρουσία είτε έχει σχετικά χαμηλό μερίδιο αγοράς.

Στην Ελλάδα από τα 915 καταστήματα του νέου ομίλου εκτιμάται ότι θα κλείσουν περίπου το 20% εξ αυτών, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί και η απόσυρση ΑΤΜ που σήμερα ανέρχονται σε 2.000.

Σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων αναφέρεται ότι θα υπάρξει ανάλογη μείωση του προσωπικού του νέου ομίλου.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα ο νέος διευρυμένος όμιλος θα εξετάσει την παρουσία τους στις επιμέρους αγορές με σκοπό τον εξορθολογισμό της παρουσίας του σε αυτές, ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις θυγατρικών των δύο ομίλων με ομοειδείς δραστηριότητες και σε μειώσεις προσωπικού.

Σε σχέση με τον τρόπο επιλογής των προσώπων που θα απαρτίσουν τη νέα διοίκηση του ομίλου Εθνικής – Eurobank στο ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης αναφέρεται ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναμένεται να είναι οι κ.κ. Γιώργος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς αντίστοιχα.