Σε τυπική διαδικασία αναμένεται να εξελιχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Χωρίς καμία πρόταση από τις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες έληξε όπως αναμενόταν η προθεσμία και πλέον αναμένονται ανακοινώσεις για το μέλλον της τράπεζας.
Χθες, όπως μετέδωσε το news.gr, σε συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διαπιστώθηκε πως οι μη δεσμευτικές προσφορές των Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank δεν ικανοποιούν τις αρχικές προσδοκίες και ως εκ τούτου δεν επελέγη κάποια ως επικρατέστερη.
Έτσι, και οι τρεις αποσύρθηκαν και συνεπώς δεν υπάρχει προσφορά.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τις εναλλακτικές για το μέλλον του Τ.Τ. Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο news.gr ότι το σπάσιμο του Ταμιευτηρίου σε καλή και κακή τράπεζα και η συνέχιση της λειτουργίας του υγιούς τμήματος υπό την ομπρέλα του δημοσίου (στο μοντέλο της Proton Bank) εγκαταλείπεται, τουλάχιστον προσωρινά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Τ.Τ. μπορεί να παραμείνει ως έχει μέχρι νεωτέρας.
Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει έτοιμο το σχέδιο για τη διάσπαση της τράπεζας, όπως προβλέπει ο νόμος περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων.
Με βάση το νόμο αυτό θα ιδρυθεί καλή τράπεζα στην οποία θα μεταφερθεί το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) της παλαιάς τράπεζας.
Η νεοϊδρυθείσα καλή τράπεζα θα λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα ενισχυθεί από το σκέλος εξυγιάνσεως του Ταμείου Εγγυήσεως Καταθέσεων και Επενδύσεων. Η άδεια της παλαιάς τράπεζας θα ανακληθεί και η τράπεζα θα τεθεί σε εκκαθάριση.
Η καλή τράπεζα θα πρέπει να στηριχθεί κεφαλαιακά, ώστε ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας να υπερβεί το εποπτικό όριο του 9%, και να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παράσχει τα απαιτούμενα κεφάλαια στην καλή τράπεζα και θα αποτελεί το μοναδικό μέτοχό της.
Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος, με πρώτες τις απαιτήσεις του σκέλους εξυγίανσης του ΤΕΚΕ και τελευταίες τις απαιτήσεις των μετόχων.
Καθώς τα υφιστάμενη μέλη του ΔΣ του Ταμιευτηρίου φέρονται να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν εκτιμάται πως θα υπάρξουν άμεσα διοικητικές αλλαγές.