Ένας στους δύο Έλληνες θέλει δική του επιχείρηση

Μπορεί η κρίση που πλήττει τη χώρα να επηρεάζει σημαντικά την επιχειρηματικότητα, όμως τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου για την επιχειρηματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι ένας στους δύο Έλληνες θέλει να έχει δική του επιχείρηση και να μην είναι υπάλληλος σε εταιρεία ή σε δημόσιο οργανισμό.

Οι μόνοι που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό από τους Έλληνες στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι οι Λιθουανοί, που θέλουν δική τους επιχείρηση σε ποσοστό 58%.

Η τάση αυτή πάντως έρχεται σε αντίθεση με τα όσα παρατηρούνται σε γενικές γραμμές στην πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων επιχειρηματικών προοπτικών διαπιστώνεται μείωση το 2012, σε σχέση με το 2009, του ποσοστού των πολιτών που επιθυμούν να έχουν δική τους επιχείρηση, από 45% σε 37%.

Εκτός από τους Έλληνες και τους Λιθουανούς, υψηλό αίσθημα επιχειρηματικότητας έχουν ακόμη οι Πορτογάλοι, οι Ρουμάνοι, οι Λετονοί και οι Βούλγαροι, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 48- 49%. Στον αντίποδα, η αυτοαπασχόληση είναι λιγότερο δημοφιλής στη Σουηδία (22%), τη Φιλανδία (24%), τη Δανία και τη Σλοβενία (από 28%), όπου οι περισσότεροι πολίτες προτιμούν να είναι υπάλληλοι.

Γενικά στην ΕΕ, οι άνδρες και οι νέοι είναι αυτοί που προτιμούν να αυτοαπασχολούνται παρά να είναι υπάλληλοι, κάτι το οποίο επιθυμούν περισσότερο οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Σε ό,τι αφορά στα βασικά εμπόδια για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων αναφέρει τον κίνδυνο πτώχευσης της εταιρείας. Ειδικά οι Έλληνες, σε ποσοστό 96%, υπογραμμίζουν την έλλειψη πόρων, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι το 77% των συμπολιτών μας επισημαίνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, όταν στην Ολλανδία για παράδειγμα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 20%.