Παρατηρήσεις για τα προβλήματα που δημιουργεί το κλείσιμο των εφοριών σε μεγάλα νησιά, αλλά και για τις επιπτώσεις από την συγχώνευση μεγάλου αριθμού εφοριών από τις 14 Ιανουαρίου 2013, προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
Σύμφωνα με την ΠΟΕ -ΔΟΥ, σε μεγάλες περιοχές και νησιά με τεράστια εμπορική δραστηριότητα και φοροδοτική ικανότητα, αντί να υπάρξουν οργανωμένες και πλήρως στελεχωμένες φορολογικές υπηρεσίες, καταργούνται και οι υπάρχουσες με τεράστιες συνέπειες για τα έσοδα και την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Οι εφοριακοί αποκαλύπτουν πως το νέο TAXIS, το οποίο παρουσιαζόταν ως η απάντηση στις ανάγκες εξυπηρέτησης των κατοίκων, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών, όχι μόνο δεν είναι έτοιμο, αλλά δεν υπάρχει και αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.
“Σε μια περίοδο που απαιτείται η ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου φορολογικών υπηρεσιών, με προσωπικό και μέσα, προχωράμε σε επιλογές που ουσιαστικά θα οδηγήσουν στη διάλυσή του. Θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες για τους κατοίκους της περιφέρειας και ιδιαίτερα της νησιωτικής χώρας, λόγω του κλεισίματος των υπηρεσιών και του κόστους που θα επωμιστούν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν”, τονίζεται στην επιστολή.
Αναφορικά με το δίκτυο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο θα αντικαθιστούσε τις ΔΟY, η ΠΟΕ-ΔΟΥ υπογραμμίζει πως όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά και όπου επιχειρήθηκε η εφαρμογή του, υπήρχαν κάθε άλλο παρά θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς, η αναγκαία αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών δεν μπορεί να προηγείται του απαραίτητου εκσυγχρονισμού του TAXIS και της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών. “Εκατοντάδες υπάλληλοι (στη μέση μάλιστα σχολικής χρονιάς) και οι οικογένειές τους αναγκάζονται σε μετανάστευση ή εξωθούνται σε αποχώρηση απ' τον κλάδο των εφοριακών, σε μια περίοδο που το υπουργείο αναγνωρίζει δημόσια την ανάγκη ενίσχυσής του”, σημειώνει η ΠΟΕ-ΔΟΥ.
Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία ζητά και απαιτεί από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου να επανεξετάσουν τη θέση τους, σημειώνοντας πως η επιμονή τους σε μια επιλογή που αποδεδειγμένα δημιουργεί, παρά επιλύει προβλήματα, προκαλεί ερωτηματικά. Ταυτόχρονα, η ΠΟΕ-ΔΟΥ καλεί τα πολιτικά κόμματα και το σύνολο των βουλευτών να αναλάβουν και να στηρίξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.