Στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ του άρθρου 99 κρητικές επιχειρήσεις

Ως σανίδα σωτηρίας χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις -μεγάλες και μικρές- στην Κρήτη το άρθρο 99.

Η διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων που προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη είναι πολύ συνηθισμένη στο νησί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πατρίς".

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα cretalive.gr, η κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, στην πραγματικότητα συνιστά προπτωχευτικό στάδιο.

Οι περισσότερες αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου στην διάρκεια του 2011 οπότε άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες σοβαρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην τοπική αγορά, ενώ το 2012 κατατέθηκαν πέντε νέες αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 46 εταιρείες - επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 από την έναρξη εφαρμογής του νόμου, δηλαδή από το 2007, μόνο τέσσερις πέτυχαν να επικυρώσουν την πολυπόθητη συμφωνία, προσδοκώντας οικονομική ανάκαμψη.

Σε σχέση με τις άλλες 42 επιχειρήσεις, οι αιτήσεις σε 17 περιπτώσεις απορρίφθηκαν είτε γιατί δεν επιτεύχθηκε συμφωνία είτε γιατί παραιτήθηκαν από τα δικόγραφα, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η δικαστική απόφαση για τις υπόλοιπες λόγω κυρίως των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται.

Ισχυρό είναι όμως το πλήγμα και στον τομέα της εμπορίας αυτοκίνητων. Το ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο, σανίδα σωτηρίας δια μέσου της Δικαιοσύνης ζητούν και πολύ γνωστές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται χρόνια τώρα στον κλάδο της εμπορίας αυτοκινήτου.

Κατά κύριο λόγο, μέχρι πρότινος η πλειοψηφία των αιτήσεων αφορούσαν εταιρείες που ασχολούνταν με τον κατασκευαστικό κλάδο, την οικοδομή αλλά και τον τουρισμό.