Η Σαουδική Αραβία τάσσεται υπέρ της παράτασης των μειώσεων στην παραγωγή κατά εννέα μήνες αντί για έξι
Ο ΟΠΕΚ πιθανόν θα συμφωνήσει σε παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής για ακόμα εννέα μήνες, όπως δήλωσαν σήμερα απεσταλμένοι κάποιων χωρών στον Οργανισμό, τα μέλη του οποίου συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά αργού.
Η Σαουδική Αραβία τάσσεται υπέρ της παράτασης των μειώσεων στην παραγωγή κατά εννέα μήνες αντί για έξι όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, καθώς θέλει να αποκατασταθεί γρηγορότερα η ισορροπία στην αγορά και να αποτραπεί η υποχώρηση των τιμών του αργού και πάλι κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.
Χθες, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φαλίχ εξασφάλισε τη στήριξη του Ιράκ – του δεύτερου μεγαλύτερου και ταχύτερα αναπτυσσόμενου παραγωγού του ΟΠΕΚ- για μια παράταση εννέα μηνών και δήλωσε ότι δεν αναμένει αντιρρήσεις από κάποια άλλη χώρα.
«Η απόφαση του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου φαίνεται ακριβής και αν υπάρξουν κάποιες αντιρρήσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές», δήλωσε ο απεσταλμένος μιας χώρας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς δεν του επιτρέπεται να μιλά στα μέσα ενημέρωσης.
«Καμία έκπληξη», δήλωσε άλλος απεσταλμένος. Μια τρίτη πηγή πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα είναι μια ομαλή συνεδρίαση που θα παρατείνει έως τον Μάρτιο του 2018 και θα δούμε τι θα συμβεί με το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο. Θα αυξηθεί αλλά υπάρχουν όρια».
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) συνεδριάζει στη Βιέννη την Πέμπτη για να εξετάσει εάν θα παρατείνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο κατά την οποία ο ΟΠΕΚ και 11 χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, μεταξύ τους και η Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Οι τιμές του αργού μειώθηκαν σήμερα καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την πώληση του 50% των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ τα επόμενα 10 χρόνια. Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 36 σεντς στα 53,51 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κατά 33 σεντς στα 50,80 δολάρια.