Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της και τώρα πρέπει οι εταίροι της να αναλάβουν τις δικές τους, τονίζει ο Γάλλος επίτροπος
Αισιόδοξος για συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες αύριο Δευτέρα δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
“Είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία”, δήλωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως “η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της”, αναφερόμενος στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα από τη Βουλή.
“Τώρα εύχομαι εμείς, οι εταίροι της Ελλάδας, να αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας”, ανέφερε ακόμα.
Όπως σημείωσε, ακόμα και αν η συμφωνία δεν έρθει στο αυριανό Eurogroup, τότε θα έρθει εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ο Γάλλος επίτροπος εξήγησε, σύμφωνα με το Reuters, πως η αισιοδοξία του συνδέεται εν μέρει με το γεγονός ότι η Γερμανία πλέον κατανοεί ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μία δομική λύση στα προβλήματα της Ελλάδας.
Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει λόγος για άλλη καθυστέρηση
Δεν υπάρχει λόγος για άλλη καθυστέρηση, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών και θέτει ως επόμενο στόχο την έξοδο από την επιτροπεία.
Δυο 24ωρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τη σωρεία νέων μέτρων, ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup, της 22ας Μαΐου, θα υπάρξει η πρώτη οριστική συμφωνία για τη διευθέτηση και τη λύση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα πετάει «το μπαλάκι» στους δανειστές λέγοντας πως η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους.
Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, η καλή λύση στο θέμα του χρέους θα ανοίξει στη συνέχεια το δρόμο ώστε η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές.
Αναφερόμενος, δε, στο σκεπτικό με το οποίο πραγματοποιήθηκαν τόσο οι έως τώρα διαπραγματεύσεις, όσο και η διεκδίκηση για τη συνολική συμφωνία για το χρέος, ο υπουργός τονίζει πως αυτό εστιάζεται στην έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, στη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους και στην ένταξη της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.
Αναλυτικά, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:
«Όπως έχει πει ο Μαρξ, οι άνθρωποι καθορίζουν την πορεία τους, αλλά όχι κάτω από συνθήκες που διαλέγουν οι ίδιοι. Και εδώ και δύο χρόνια, υπό δυσμενείς συνθήκες δίνουμε μία πολύ-επίπεδη μάχη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Οφείλουμε ως ευρωπαϊκή Αριστερά και να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία, και να εξαλείψουμε τις κοινωνικές ανισότητες, και να δημιουργήσουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος, και να μπει επιτέλους η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.
Με αυτό το σκεπτικό έχουμε διαπραγματευτεί έως τώρα, έχουμε προσπαθήσει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, με αυτό το σκεπτικό διεκδικήσαμε και πετύχαμε τα αντιμέτρα, και με το ίδιο διεκδικούμε τη συνολική συμφωνία για το χρέος. Η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. 'Αλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup.
Η Ελλάδα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλάζει σελίδα. Το αναγνωρίζουν για πρώτη φορά τόσο καθαρά και οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της Ευρωβουλής στην Έκθεσή τους, που μεταξύ άλλων αναφέρουν: "Η Ελλάδα για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχει βάσιμες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που οδηγούν στην έξοδο από το μνημόνιο και προωθούν τη δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη. Το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη"».