Ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλα νέο φορολογικό καθεστώς για τις νεοφυείς επιχειρήσεις
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με το φορολογικό καθεστώς της Βουλγαρίας και της FYROM και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υποσχεθεί τέτοιο χαμηλό ποσοστό φορολογίας, αντίστοιχο των δύο χωρών», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στην αίθουσα του ΕΒΕ Κοζάνης.
Στα επίμονα ερωτήματα για τις επιχειρήσεις που «μεταναστεύουν» στις γειτονικές χώρες, όπου υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό φορολόγησης, ο κ. Παπαδημητρίου παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχει χαμηλή φορολογία, αλλά απουσιάζει κάθε είδους προστασία σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, γεγονός το οποίο οι επιχειρήσεις, όταν αποφασίσουν να προβούν σε μεγάλες επενδύσεις, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, Κώστας Κυριακίδης, ανέλυσε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στην ΠΕ Κοζάνης, αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις, εξαιτίας των υψηλών ποσοστών του ΑΕΠ που παρουσιάζει η περιοχή λόγω παρουσίας της ΔΕΗ. Ο υπουργός ανέφερε ότι παρόμοια προβλήματα με πλασματικό ποσοστά του ΑΕΠ έχουν και άλλες περιφέρειες της χώρας και σημείωσε ότι «το θέμα προσκρούει στην νομοθεσία της ΕΕ που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα το έχει θέσει στην αρμόδια επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου.
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας και συμπλήρωσε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση «θα προχωρήσει στη διοργάνωση 13 αναπτυξιακών συνεδρίων, όπου σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους πολίτες θα πούμε τι πρέπει να γίνει». Σε αυτό το σημείο ζήτησε τη συνεργασία των φορέων και των επαγγελματικών ενώσεων για τον διάλογο και τις προτάσεις που θα πρέπει να διατυπωθούν, με στόχο «τη δημιουργία ενός διαφορετικού αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα, που είναι και η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης».
Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Παπαδημητρίου στο δημαρχείο της πόλης, ζήτησε την υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης στο πρότζεκτ της ίδρυσης ΒΙΠΕ, που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και που για 20 χρόνια βρισκόταν σε αδράνεια. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς το φορολογικό καθεστώς που ισχύει δεν ευνοεί την ανάπτυξή τους και επισήμανε ότι «άμεσος στόχος είναι να σταματήσουμε την εκροή επιστημονικού δυναμικού από τη χώρα».
Νωρίς το πρωί. ο κ. Παπαδημητρίου επισκέφθηκε τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που έχει σταματήσει να λειτουργεί και στη συνέχεια περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοταξίου κατασκευής της 5ης μονάδας, όπου ενημερώθηκε από τον επόπτη παρακολούθησης του έργου από την πλευρά της ΔΕΗ, Μιχάλη Δερβενιωτάκη, για την εξέλιξη των εργασιών στο μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της χώρας. Η νέα μονάδα θα είναι ισχύος 660 Mw, θα φέρει όλες τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, θα έχει βαθμό απόδοσης 41,5% και θα κοστίσει 1,38 δισ. ευρώ, Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από την πλευρά της ΔΕΗ, η νέα μονάδα θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Ιανουάριο του 2020 και θα είναι σε δοκιμαστική λειτουργία υπό την ευθύνη του αναδόχου από τον Αύγουστο του 2019.
Πηγή ΑΠΕ